Dvojica Rumuna pokušali da se spale

Dvojica Rumuna su pogođeni siromaštvom pokušali da izvrše samoubistvo spaljivanjem, objavila je novinska agencija Mediafaks. Na istoku Rumunije, u pokrajini Vaslui zapalio se 31-godišnji otac troje djece.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2011. 18:24h

Dvojica Rumuna su pogođeni siromaštvom pokušali da izvrše samoubistvo spaljivanjem, objavila je novinska agencija Mediafaks. Na istoku Rumunije, u pokrajini Vaslui zapalio se 31-godišnji otac troje djece. On je kazao da je pokušao samoubistvo jer nije mogao da prehrani svoju djecu. Susjedi su ugasili vatru, ali ne prije nego što je on zadobio teške opekotine na cijelom tijelu. On je hospitalizovan i u teškom je stanju.

U drugom slučaju jedan beskućnik se zapalio kada nije mogao dobiti smještaj u prihvatilištu u mjestu Zalau. Vatra je brzo ugašena i on je prošao s lakšim povredama. Hiljade Rumuna je protestovalo u septembru protiv vladinih mjera štednje, koje su uključivale otpuštanja javnih službenika, povećanja poreza na dodatu vrijednost i povećanja starosne dobi za odlazak u penziju.

Krajem prošle godine jedan čovjek je skočio s balkona u zgradi parlamenta tokom govora premijera Emila Boka o mjerama štednje.

U znak protesta protiv siromaštva juče su se nastavila i samospaljivanja u Alžiru. Na jugozapadu Alžira se zapalila 50-godišnja žena, prenosi alžirski list Al Vatan. U drugom slučaju je jedan 35-godišnji muškarac pretrpio teške opekotine po tijelu i nalazi se u bolnici u kritičnom stanju.

Talas samospaljivanja proširio se Afrikom nakon što je jedan muškarac na taj način izvršio samoubistvo u Tunisu što je iniciralo masovne proteste u kojima je svrgnut predsjednik.

Bonus video: