Srbija i EU potpisale protokol o liberalizaciji tržišta

Potpredsjednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić i evropski komesar za trgovinu Karel de Guht potpisali su u Briselu Bilateralni protokol o liberalizaciji tržišta robe i usluga između Srbije i Evropske unije.
0 komentar(a)
Mlađan Dinkić, Foto: Arhiva Vijesti
Mlađan Dinkić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.01.2011. 13:56h

Potpredsjednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić i evropski komesar za trgovinu Karel de Guht potpisali su u Briselu Bilateralni protokol o liberalizaciji tržišta robe i usluga između Srbije i Evropske unije, u okviru pristupanja Srbije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Bilateralni pregovori o liberalizaciji tržišta roba i usluga između Srbije i EU nisu vođeni direktno, kao u slučaju pregovora sa drugim zainteresovanim STO članicama, jer je Srbija već zaključila sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima.

Protokol se zasniva se na pomenutim zaključenim sporazumima, s obzirom na to da su njima već regulisana sva relevatna trgovinska pitanja, javlja Beta.

Bilateralni protokol o liberalizaciji tržišta roba i usluga Republika Srbija je već potpisala sa Japanom, Norveškom, Hondurasom i Republikom Korejom, dok se potpisivanje sa Kanadom planira za kraj januara 2011. godine.

Bonus video: