Zakerberg odbio da odgovori na pitanja britanskog parlamenta

Šefu Facebooka je dostavljeno pismo iz komiteta britanskog parlamenta zaduženog za digitalne medije u kom mu se „sugeriše“ da bi trebalo lično da se pojavi na saslušanju i za odluku o tome ostavljen mu je rok do ponedjeljka
2 komentar(a)
Mark Zakerberg, Foto: Telegraph
Mark Zakerberg, Foto: Telegraph
Ažurirano: 27.03.2018. 10:10h

Prvi čovjek Facebook-a Mark Zakerberg odbio je zahtjev britanskog parlamenta da pred tim tijelom odgovori na pitanja u vezi zloupotrebe podataka.

Ta afera izbila je na vidjelo nakon što je otkriveno da je firma Cambridge Analytica, zajedno sa Facebook-om, na nezakonit način obradila na milione podataka korisnika te mreže uoči američkih predsjedničkih izbora, piše B92.

Iako je odmah uslijedila reakcija Cambridge Analytice, u okviru koje je smijenjeno rukovodstvo te firme, i u SAD i u Britaniji je pokrenuta istraga o tome, a u okviru koje je Zakerberg pozvan da pred britanskim parlamentom odgovara na pitanja u vezi Facebooka.

Šefu Facebooka je dostavljeno pismo iz komiteta britanskog parlamenta zaduženog za digitalne medije u kom mu se „sugeriše“ da bi trebalo lično da se pojavi na saslušanju i za odluku o tome ostavljen mu je rok do ponedjeljka.

Međutim, Zakerberg je odlučio da se ogluši o taj poziv i na saslušanje će, po svemu sudeći, poslati svoje zamjenike, prenio je Independent.

Zakerberg je inače, podsjeća taj britanski list, odavno na meti kritika zbog sve češćih napada na Facebook i zloupotrebu privatnih podataka korisnika te mreže širom svijeta.

Takođe, zbog posljednje afere sa Cambridge Analyticom, vrijednosti akcija Facebook-a na berzama je pala i ta multinacionalna kompanija izgubila je milione dolara.

Bonus video: