ODLUKA VLADE U ATINI

Grčka planira izgradnju ograde na granici sa Turskom

Azijski i afrički migranti sve češće koriste granicu između prefekture Evros na sjeveru Grčke i Turske da bi ušli u zemlje Evropske unije
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 04:41h

Grčka planira da izgradi 12,5 kilometara dugu ogradu na granici sa Turskom, da bi spriječila ulazak ilegalnih imigranata, zvanično je saopštio grčki ministar za zaštitu građana Hristos Papucis.

- U nastojanju da upravljamo prilivom ilegalnih imigranata, primijenićemo sredstva koja će spriječiti ilegalne ulaske duž 12,5 kilometara duge kopnene granice u Evrosu - navedeno je u saopštenju Papucisa.

Azijski i afrički migranti sve češće koriste granicu između prefekture Evros na sjeveru Grčke i Turske da bi ušli u zemlje Evropske unije, pošto je Unija pojačala nadzor nad svojim granicama u moru i pošto su Španija i Italija potpisale sporazume o repatrijaciji sa afričkim zemljama.

 Prošle godine u Grčku je ušlo oko 128.000 ilegalnih imigranata, od kojih više od 40.000 preko Evrosa.

 - To je teška realnost i imamo obavezu prema grčkim državljanima da se suočimo sa tim - saopštio je Papucis, prenijela je agencija Rojters.

 Kopnena granica između Grčke i Turske je duga više od 200 kilometara i uglavnom je određena rečnim tokovima.

Atina se više puta žalila da Ankara ne čini dovoljno da zaustavi ilegalnu migraciju i da odbijanje Turske da primi nazad imigrante koji su došli preko te države ohrabruje ljude da koriste rute preko njene teritorije.

 Obje države su prošlog mjeseca obećale da će poboljšati saradnju u rješavanju tog problema.

 Papucis je rekao da predviđene mjere ni na koji način nisu protiv Turske, nego upravo olakšavaju i unapređuju saradnju dvije države na tom polju.

 Grčki zakoni o azilu i migraciji su godinama bili predmet kritika, a narednih dana treba da bude usvojen novi zakon kojim će biti konstituisan nezavistan organ koji će razmatrati zahtjeve za dobijanje azila i služba koja će nadgledati centre za pritvor migranata.

Portparol Evopske komisije je juče rekao da su "ograde i zidovi u prošlosti dokazani kao veoma kratkoročne mjere koje ne pomažu u rješavanju problema migracije na više konsolidovan i strukturalan način".

(TANJUG)

Preporučujemo za Vas