Kradljivci znaka sa ulaznih vrata Aušvica, dobili skoro tri godine zatvora

Sud u Krakovu kaznio je sa dvije godine i osam meseci zatvora švedskog neonacistu Andersa Hegstrema koji je naručilac krađe
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Sud u Krakovu kaznio je sa dvije godine i osam meseci zatvora švedskog neonacistu Andersa Hegstrema koji je naručilac krađe table sa napisom "Rad oslobadja" sa glavne kapije bivšeg nacisticckog koncentracionog logora Aušvic na jugu Poljske.Tablu su ukrala 18. decembra 2009. četvorica sitnih kriminalaca sa sjevera Poljske, po direktnom nalogu jednog Poljaka preduzetnika.Policija je zahvaljujući dojavama građana i nagradi od 28.000 eura uspjela da nakon svega tri dana potrage nađe tablu, isječenu na tri dijela i zakopanu u šumi blizu Torunja prije nego što je preduzetnik Marchin A. uspio da je prebaci glavnom naručiocu krađe - bivšem vođi jedne švedske neonacističke grupe Hegstremu.Taj navodno preobraćeni švedski neonacista, prema saznanjima istrage, planirao je da je proda i dobijenim novcem finansira terorističke napade u Švedskoj.Sud u Krakovu je danas izrekao kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora za Hegstrema, dvije godine i šest mjeseci za Marchina A. i dvije godine i četiri mjeseca za Andžeja S. jednog od četvorice sitnih lopova koji su tablu ukrali.Svaki od osuđenih moraće da plati i kaznu od 2.500 eura.Sud je odlučivao bez procesa pošto su Hegstrem i dvojica Poljaka pristali da se bez suđenja dobrovoljno povinuju kazni.Prethodno su u martu ove godine isto učinila i prva trojica iz grupe koja je dragocjenu tablu ukrala.

Hegstrem koji je pokušavao u februaru da izbjegne izručenje Poljskoj, a od aprila kad je izručen žalio se na poljsko pravosuđe i uslove u istražnom zatvoru, sad je promijenio mišljenje i pristao dobrovoljno na kaznu zatvora jer će moći da je odsluži u domovini.

Bonus video: