Vatikan omogućio uvid u sopstvene finansije

Vatikan je donio zakone, koji potpuno promijenio način poslovanja vatikanske banke.
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Vatikan, čija je banka bila pod istragom zbog pranja novca, u četvrtak je ustanovio zakone koji će biti u skladu sa međunarodnim standardima trasnparentnosti, spriječavanja terorizma, falsifikovanja i prevara.

To je najveća akcija Vatikana u istoriji, u pogledu ispunjavanja međunarodnih zahtjeva za finansijskom transparentnošću.

Papa Benendikt je potpisao "Motu Proprio", vrstu uredbe kojom se donosi set internih zakona, kojima se reguliše da će se banka pridržavati regulacija i sarađivati sa međunarodnim institucijama.

" Od danas, sve organizacije povezane sa vladom katoličke crkve postaju dio sistema koji stvara međunarodna zajednica sa ciljem garantovanja pravednog i poštenog suživota u rastuće globalizovanom svijetu" kaže se u zvaničnoj izjavi Vatikana.

Novi zakoni stupiće na snagu 1. aprila.

Vatikanska banka bila je u centru pažnje u septembru kad su italijanski istražitelji zamrzli 23 miliona u italijanskim bankama, nakon otvaranja istrage zbog sumnje na pranje novca.

Banka je odgovorila da nije radila ništa protivzakonito, već da je jednostavno prebacivala sopstvena sredstva iz jedne banke u drugu, ali nisu dostavili razloge za takve transakcije, kao što to nalaže zakon.

Istraga je i dalje u toku.

Vatikan se nada da će novim zakonima dospjeti na "Bijelu listu" država koje ispunjavaju međunarodne standarde bankarstva.

Vatikanska banka je bila uključena u bankrot "Banco Ambrosiano" , nekada najveće italijanske privatne banke, čiji je predsjednik Roberto Kalvi (Roberto Calvi) nađen obješen u Londonu 1982.

Nekoliko istraga nije uspjelo da utvrdi da li je Kalvi, izvršio samoubistvo ili je upijen, a Vatikan je porekao da ima ikakvu ulogu u kolapsu banke, u kojoj je bio i manji vlasnik akcija.

Bonus video: