"Marširajte sada ili plivajte kasnije": Učenici protestuju protiv klimatskih promjena

Svjetski mediji javljaju da se Pokret protiv klimatskih promjena proširio širom Evrope i svijeta i da u njima učestvuju učenici iz Velike Britanije, Belgije, Francuske, Kenije i Ugande
1263 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Na hiljade učenika okupilo se i danas u njemačkom gradu Hamburgu kao dio globalnog protesta kojim pozivaju na akciju na suzbijanju globalnog zagrijavanja.

Učenici drže transparente sa parolama poput "marširajte sada ili plivajte kasnije" kojima se skreće pažnja na rast nivoa mora zbog topljenja ledenih santi kao i slogan "Mi (srce) Greta".

Protest u sjevernom lučkom njemačkom gradu predvodi švedska tinejdž-aktiviskinja Greta Tunberg, koja je postala poznato lice svjetske kampanje protiv klimatskih promjena.

U januaru se ta 16-godišnjakinja obratila poslovnim ljudima i vladinim zvaničnicima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj.

"Želim da paničite. Želim da osjetite strah koji ja osjećam svaki dan", navela je tada mlada aktivistkinja.

Slični protesti su planirani i u drugim gradovima širom svijeta.

Svjetski mediji javljaju da se Pokret protiv klimatskih promjena proširio širom Evrope i svijeta i da u njima učestvuju učenici iz Velike Britanije, Belgije, Francuske, Kenije i Ugande.

Parlamentarci su se pridružili podršci učenicima koji su dio globalnog protesta protiv klimatskih promjena, a koji se održavaju petkom.

Galerija

Bonus video: