ODBACIO OPTUŽBE

Stoltenberg: Širenje NATO nije provokacija Rusije

Generalni sekretar NATO upozorio je danas da zapadni vojni savez mora da se pripremi za vrijeme kada će u Evropi biti više ruskih raketa
615 pregleda 5 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je danas otpužbe Rusije da širenje NATO prema njenim granicama i na Zapadni Balkan predstavlja provokaciju i naglasio je da to samo odluka suverenih naroda koju zapadni saveznici poštuju.

"Svima koji protestuju - proširenje NATO nije provokacija. To je odluka suverenih naroda i mi poštujemo te suverene odluke zato što svaki narod ima pravo da donosi suverene odluke o svom putu. To je upravo ono što je Poljska učinila, a saveznici su prihvatili 1999. godine", kazao je danas Stoltenberg u govoru na međunarodnoj konferenciji u Varšavi povodom 20. godišnjice ulaska Poljske, Češke i Mađarske u zapadni vojni savez.

Ta odluka saveznika da prošire redove i na tri istočno-evropske zemlje pokazala je, kako je kazao Stoltenberg, da su vrata NATO otvorena, a na konferenciji je kao primjer da ta politika i dalje ostaje na snazi naveo prijem Crne Gore i sporazum sa Sjevernom Makedonijom koji treba da ratifikuju saveznici.

U godini kada, pored dvije decenije od prvog proširenja na postkomunistički prostor nekadašnjeg Varšavskog pakta, NATO slavi i 70 godina postojanja, Stoltenberg je pomenuo i velike razlike i sporove pojedinih članica u bitnim pitanjima poput trgovine ili klimatskih promjena, međutim, naglasio je da Sjeverna Amerika, prije svega SAD, uprkos tome svoje prisustvo u Evropi, u članicama NATO povećava.

"Vidimo razlike među članicama o važnim pitanjima, ali, uprkos tim razlikama, Sjeverna Amerika i Evropa čine zajedno više u pitanjima bezbjednosti nego što su to činile godinama", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO upozorio je danas da zapadni vojni savez mora da se pripremi za vrijeme kada će u Evropi biti više ruskih raketa zbog toga što, kako je kazao, Rusija krši sporazum INF o raketama srednjeg dometa.

Generalni sekretar NATO boravi u Varšavi od četvrtka, na proslavi 20. godišnjice proširenja NATO na Poljsku, Češku i Mađarsku.

Preporučujemo za Vas