"ZAJEDNO ZA KATALONIJU"

Pudždemon će biti kandidat na izborima za Evropski parlament: "Vrijeme je da napravimo novi korak..."

Za sada nije jasno da li Španija može da blokira Pudždemonovu kandidaturu za EP, ni da li bi socijalistička vlada Španije to željela da uradi pošto se bori za ostanak na vlasti na parlamentarnim izborima 28. aprila
610 pregleda 0 komentar(a)
Pudždemon, Foto: Reuters
Pudždemon, Foto: Reuters

Bivši katalonski predsjednik Karles Pudždemon biće kandidat političke grupe "Zajedno za Kataloniju" na izborima za Evropski parlament, uprkos tome što ga španska vlada smatra bjeguncem.

Ta separatistička grupa, kojoj pripada i Demokratska evropska stranka Katalonije (PDeCAT), saopštila je da će Pudždemon biti njen vodeći kandidat na izborima za EP 26. maja.

PDeCat trenutno ima jednog poslanika u Evropskom parlamentu, navodi Asošiejted pres.

"Vrijeme je da napravimo novi korak napred i da internacionalizujemo pravo Katalonije na samoopredjeljenje: pravo iz srca Evrope ka cijelom svijetu", naveo je Pudždemon danas na Tviteru.

Za sada nije jasno da li Španija može da blokira Pudždemonovu kandidaturu za EP, ni da li bi socijalistička vlada Španije to željela da uradi pošto se bori za ostanak na vlasti na parlamentarnim izborima 28. aprila.

Grupa Zajedno za Kataloniju je navela da Pudždemon ima pravo na mandat poslanika Evropskog parlamenta jer je on slobodan čovjek svuda osim u Španiji.

Pudždemon (56) je 2017. godine predvodio pokušaj odvajanja Katalonije od Španije, a poslije nelegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije pobjegao je u Belgiju kako bi izbjegao hapšenje.

Vrhovni sud Španije odustao je u julu 2018. od zahtjeva za izručenje šest katalonskih separatista optuženih za pobunu, među kojima je i Pudždemon, i povukao međunarodne naloge za njihovo hapšenje.

Prethodno je sud u Njemačkoj, gdje je Pudžjemon jedno vrijeme proveo u pritvoru, presudio da on ne može da bude isporučen Španiji na osnovu optužbi za pobunu i podsticanje na pobunu, već samo zbog zloupotrebe javnih fondova, za šta ga špansko tužilaštvo takođe tereti.