DAN NAKON PROTESTA U PARIZU

FOTO Jeziva tišina zamijenila haos na Jelisejskim poljima

Pripadnika policije nije bilo na vidiku, dok se saobraćaj odvijao na kaldrmisanom putu, koji je juče bio poprište sukoba između demonstranata i policije, prenosi AP
3458 pregleda 1 komentar(a)
Danas na Jelisejskim poljima, Foto: BETA/AP
Danas na Jelisejskim poljima, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 17.03.2019. 16:18h

U Parizu je danas očišćena jedna od najglamuroznijih avenija na svijetu, nakon što su protesti pristalica "Žutih prsluka" u subotu prerasli u nerede, koji su zaprepastili naciju, prenosi Tanjug.

Jeziva tišina zamijenila je jučerašnji višečasovni haos na Jelisejskim poljima, ulici koju mnogi Parižani smatraju "najljepšom avenijom na svijetu", navodi AP.

Pripadnika policije danas nije bilo na vidiku, dok se saobraćaj odvijao na kaldrmisanom putu, koji je juče bio poprište sukoba između demonstranata i policije, prenosi AP.

Slike pričinjene štete, uključujući požar u banci, koja se nalazi u prizemlju stambene zgrade i koji je ugrozio život jedne majke i djeteta, šokirale su Francusku i, čini se, dodatno ugrozile javnu podršku pokretu, čije se pristalice okupljaju već četiri mjeseca.

Dan nakon pljački i požara, luksuzne radnje, restorani i banke vršili su procjenu štete, dok su turisti fotografisali vlasnike radnji koji pokušavaju da poprave slomljene prozore, a gradski radnici brisali grafite, većinom usmjerene protiv francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Makron je obećao da će se obračunati sa onima koji su pravili probleme za koje je rekao da "žele da unište republiku" i da dovode u rizik živote ljudi.

Ipak, francuski predsjednik je ocijenio da su protesti pokazali da njegova vlada mora više da uradi da se pozabavi problemima demonstranata.

Kako je ranije prenio Rojters, demonstranti su tokom jučerašnjih protesta zapalili nekoliko prodavnica, kao i jednu banku u sedmospratnoj zgradi iz koje su vatrogasci jedva uspjeli da spasu majku i dijete.

Francuski premijer Eduar Filip zatražio je da se "najstrožije kazne" odgovorni za nerede i podmetanja požara tokom protesta "Žutih prsluka" na pariskim Jelisejskim poljima, jednom od najbogatijih kvartova u cijeloj Francuskoj.

Francuski premijer je u obraćanju novinarima pohvalio vatrogasce koji su spasavali ljudi zarobljene u zgradama, u kojima su izgrednici podmetali požare.

Kako je ranije objavljeno, više od 100 osoba uhapšeno je tokom najnovijih protesta "Žutih prsluka" u Parizu, tokom sukoba sa policijom

Na meti učesnika protesta ponovo su bile luksuzne prodavnice nedaleko od Trijumfalne kapije, a do sukoba s policijom došlo je kada su demonstranti počeli da bacaju dimne bombe i kamenice na policajce na Jelisejskim poljima, kao i da kamenicama gađaju policijska vozila, prenio je ranije AP.

Policija je upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala najagresivnije učesnike protesta koji su se nalazili između prodavnica "Kartije" i "Mon blan", a upotrijebljen je i suzavac.

Demonstranti su palili gume od automobila i razbijali izloge, prije svega luksuznih radnji kao što su "Kenzo" i "Lakost".

Preporučujemo za Vas