"Vijesti" u istočnoj Ukrajini: Nakon okupacije, djeca su se plašila i zvukova

Direktor škole u Ukrajini, koju su 2014. zauzeli proruski pobunjenici, za „Vijesti” je pričao o periodu okupacije
3980 pregleda 11 komentar(a)
Škola u Semenjovku, mart 2019., Foto: Rada Brajović
Škola u Semenjovku, mart 2019., Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 23.03.2019. 08:37h

Oko stotinu naoružanih proruskih separatista u maju 2014. zauzelo je seosku školu u blizini Slavjanska, na istoku Ukrajine. Umjesto žamora učenika u Semenjovku se čulo zveckanje oružja i zvuk granata. Škola je uništena u vojnim udarima.

Tako se direktor škole, Serhi Borišenko, prisjeća teškog perioda za sve stanovnike Semenjovka, kojeg pobunjenici nijesu zaobišli.

“Imali smo dojavu od oca jednog učenika koji je radio u policiji, upozorio nas je da planiraju da zauzmu školu. Odmah sam telefonirao ostalim roditeljima i rekao da ne dovode djecu u školu”, priča za “Vijesti Borišenko.

Direktor kaže da je u školu ulazio jedino uz pratnju konvoja naoružanih vojnika.

“Zgrada je bila okupirana, bilo je teško komunicirati. Nijesam mogao da uđem u sve prostorije, ali cijenim da je unutra bilo oko 100 naoružanih ljudi”, priča Borišenko.

Tokom okupacije u selu je ostalo samo 14 odraslih i troje djece. Svi ostali pobjegli su od rata.

“Većina kuća u selu bile su prazne ili zauzete pobunjenicima. Zauzeli su hotel, dio bolnice za mentalno zdravlje i još neke institucije”, priča za “Vijesti“ Borišenko i naglašava da je u selu bio i “Motorola“, komandant proruskih pobunjenika Arsenij Pavlov, koji je 2016. ubijen u Donjecku.

I dok pokazuje snimke razrušene škole, direktor ističe kako su za tri sedmice intenzivnog rada uspjeli da obnove zgradu.

“Pomoć je stigla od Nacionalne banke i fondacije ‘Jaroslav Mudri’. 670 radnika bilo je angažovano na rekonstrukciji, koja je počela 12. jula 2014. godine, a već 1. septembra smo normalno počeli novu školsku godinu i đaci su se vratili u klupe.”

Djeca su, kaže Borišenko, bila svjesna da se nešto loše događalo.

“Prva dva mjeseca su popustili, rezultati su bili lošiji, plašili su se svakog glasnijeg zvuka. Ubrzo su u školu stigli psiholozi i mnogo pomogli djeci.”

Borišenko kaže da je danas “najsrećniji otac na svijetu”.

“Sada imam 113 učenika - svoje djece, i 16 nastavnika – braće i sestara.”

U dvorištu se opet smjenjuju igre, smijeh đaka vratio se u hodnike škole, a sa zidova učionica “gleda“ Porošenko...

Tokom opsade stradalo 20 civila

Zvanično, opsada Slavjanska počela je 12. aprila 2014. Grad je od proruskih pobunjenika oslobođen 5. jula iste godine.

Za to vrijeme poginulo je 20 civila i oko 100 vojnika sa obje strane, a bilo je na stotine ranjenih. Uništena je većina zgrada institucija i kuća, a u okršajima je na toj teritoriji srušeno i nekoliko helikoptera.

Prema nekim procjenama, oko 40 odsto stanovništva napustilo je Slavjansk tokom opsade.

Bonus video: