Italijanski premijer Đentiloni zvanično podnio ostavku

Predsjednik Italije Serđo Matarela zatražio je od Đentilonija da ostane na svojoj poziciji dok se ne riješi politička kriza nastala nakon izbora u Italiji 4. marta
1 komentar(a)
Paolo Đentiloni, Foto: Reuters
Paolo Đentiloni, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2018. 20:24h

Italijanski premijer Paolo Đentiloni zvanično je podnio ostavku, nakon što su izabrani novi predsjednici gornjeg i donjeg doma italijanskog parlamenta.

Predsjednik Italije Serđo Matarela zatražio je od Đentilonija da ostane na svojoj poziciji dok se ne riješi politička kriza nastala nakon izbora u Italiji 4. marta, prenosi Tanjug.

Po prvi put u istoriji Italije, za predsjednicu Senata izabrana je žena - Marija Elizabeta Alberti Kaseljati iz stranke Silvija Berluskonija Forca Italija, dok je za predsjednika Doma poslanika izabran Roberto Fiko iz Pokreta pet zvjezdica, prenosi AP.

AP navodi da, uprkos ovom sporazumu o raspodjeli vodećih mesta u parlamentu, nama čvrstih nagovještaja da je blizu formiranje nove vlade, a pregovori o tome da li bi Pokret pet zvjezdica ili Berluskonijeva koalicija mogli da obezbijede parlamentarnu većinu mogli bi da potraju nedjeljama.

Blumberg navodi da su Berluskoni, zatim, Mateo Salvini, lider Lige (nekada Lige za sjever) i Đorđa Meloni iz ultradesničarske stranke Frateli d'Italija (Braća Italije) objavili zajedničko saopštenje u kojem se obavezuju da "neće tragati za individualnim sporazumima za formiranje vlade".

Navodi se da su se Salvini i lider Pokreta pet zvjezdica Luiđi di Majo dogovorili oko vodećih mjesta u parlamentu, natjeravši Berluskonija da povuče kandidaturu za predsjedavajućeg Senata Paola Romanija, bivšeg ministra, iako je nekadašnji premijer bio bijesan pošto je Di Majo odbio da se sastane sa Berluskonijem.

Bonus video: