PREMIJERKA SE OBRATILA POSLANICIMA

Mej: Sporazum o Bregzitu nema dovoljno podrške u parlamentu da bi se treći put glasalo

Ona je rekla je da će nastaviti da pokušava da privoli poslanike da podrže njen sporazum prije nego što ga ove nedjelje stavi na glasanje u donjem domu parlamenta, treći put
690 pregleda 0 komentar(a)
Mej, Foto: Reuters
Mej, Foto: Reuters

Sporazum o Bregzitu koji je ispregovaran sa Briselom nema dovoljno podrške u Parlamentu da bi se o njemu ponovo glasalo, rekla je danas britanska premijerka Tereza Mej u obraćanju poslanicima.

"Kako sada stvari stoje sporazum nema dovoljno podrške u Parlamentu da se ponovo podnese na treće glasanje", rekla je Mej, prenosi Frans pres.

Ona je rekla je da će nastaviti da pokušava da privoli poslanike da podrže njen sporazum prije nego što ga ove nedjelje stavi na glasanje u donjem domu parlamenta, treći put.

Prva dva puta sporazum je odbačen u parlamentu ubjedljivom većinom.

Mej će takođe naložiti poslanicima svoje Konzervativne partije da glasaju protiv predloga grupe poslanika Torijevaca da se glasa o planu koji bi bio alternativa njenom, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Sjevernoirska Demokratska unionistička partija (DUP) saopštila je da se njihov stav nije promijenio i da neće podržati dogovor o izlasku iz EU.

Vođa DUP Arlin Foster to je danas prenijela premijerki u telefonskom razgovoru poslije sastanka vlade.

Velika Britanija treba da izađe iz EU bez sporazuma ukoliko poslanici do 12. aprila ne odobre sporazum o razlazu ili izaberu drugi put. To bi moglo da izazove velike ekonomske poremećaje.

Mej je rekla poslanicima da ukoliko se donji dom parlamenta sa tim ne složi izlazak "bez sporazuma" se neće dogoditi, prenosi AP.

Donji dom je već u principu glasao protiv izlaska bez sporazuma.

Ona je pozvala poslanike da podrže njen sporazum navodeći da svaka druga opcija znači otkazivanje ili odlaganje Bregzita.

Preporučujemo za Vas