Pudždemon uspio napustiti Finsku i izbjegao hapšenje

Međunarodna potjernica odnosi se na petoricu lidera separatista, uključujući i četvoricu bivših ministara regije koji su takođe u egzilu u Belgiji
1 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2018. 08:49h

Nekadašnji katalonski predsjednik Karles Pudždemon napustio je Finsku nakon što je zvanični Madrid izdao međunarodni nalog za njegovim hapšenjem.

Reuters piše da je otputovao u Belgiju gdje planira da sarađuje sa tamošnjim vlastima u vezi španskog zahtjeva za ekstradiciju. Pudždemon je Finsku posjetio kako bi razgovarao sa tamošnjim pravnim stručnjacima, a njegov advokat Haime Alonso Kueviljas je na Twitteru napisao da je napustio tu zemlju, ne navodivši gdje se sada nalazi. Finski poslanik Miko Karna istakao je kako je razgovarao s bivšim katalonskim liderom, koji mu je kazao kako će u potpunosti sarađivati s vlastima.

Istovremeno, Španija ga traži pod optužbama za pobunu i nasilje. Međunarodna potjernica koju su izdali odnosi se na petoricu lidera separatista, uključujući i četvoricu bivših ministara regije koji su takođe u egzilu u Belgiji. Stranke koje zagovaraju separatizam Katalonije u decembru su pobijedile na regionalnim izborima, ali još uvijek ne uspijevaju formirati vladu i suočavaju se sa rastućim pritiscima, a brojne njihove vođe su u zatvoru ili inostranstvu. U međuvremenu predsjednik katalonskog parlamenta otkazao je glasanje za predsjednika Katalonije jer mu nije mogao prisustvovati Hordi Turulj, jedan od kandidata, koji je u predistražnom zatvoru.

Bonus video: