Razmažen i sujetan: Kako je biograf ocrnio princa Čarlsa

Iako sebe opisuje kao posvećenog monarhistu, Bauer strepi od trenutka u kojem će Čarls postati kralj,
1 komentar(a)
princ Čarls, Foto: Savo Prelević
princ Čarls, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2018. 20:04h

Objavljena je neautorizovana biografija britanskog prestolonaslednika, princa Čarlsa, u kojoj njegov psihološki profil nije naslikan laskavim bojama. U knjizi su dati detaljni opisi monarha kao kapricioznog, opsednutog sopstvenim javnim imidžom i potpuno udaljenim od života običnih ljudi, piše Gardijan.

Prema biografiji Toma Bauera "Princ buntovnik", princ Čarls je jednom prilikom "vrisnuo" i "tresao se" od prizora nepoznate plastične supstance na svom tanjiru, a žena ga je smirila obrazloženjem da je to samo folija za uvijanje hrane.

Bauer je već pisao neautorizovane biografije ličnosti ranga Tonija Blera, Ričarda Bransona i Mohameda Fajeda. Kaže da je intervjuisao više od 120 ljudi za biografiju princa Čarsla, kojeg upoređuje sa feudalim gazdom koji "predsjedava sudom u kojem nema mjesta za demokratiju i suprotne poglede".

Bauer tvrdi da osoblje princa Čarlsa broji 120 članova, uključujući i tri pomagača koji prate goste kroz hodnik do njegove kancelarije. Svaki od njih je zadužen za jednu etapu hodnika.

Čarls je opsjednut time šta javnost misli o njemu, navodi Bauer. Jednom je u naletu bijesa bacio tanjir na pod na jednoj večeri, nakon što je čuo da mu je ocjena popularnosti niska, i nerijetko bi mu se dešavalo da baca i lomi predmete kada mu stvari nisu po volji.

Bauer tvrdi da je Čarls bio paralizovan od krivice posle Dijanine smrti, besomučno ponavljajući: "Oni će me okriviti, zar ne? Svijet će potpuno poludjeti."

Iako sebe opisuje kao posvećenog monarhistu, Bauer strepi od trenutka u kojem će Čarls postati kralj, jer se plaši da će kralj "donositi odluke sam, bez bilo kakvog savjetnika. Za posvećene monarhiste, za nezavisnost je alarmantna. Oni samo mogu da se nadaju najboljem."

Kraljevska porodica još nije komentarisala knjigu.

Bonus video: