Makron neće priznati izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni

"Predsjednik je istakao da se priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom, okupiranim teritorijom, kosi s međunarodnim pravom i može samo doprinjeti porastu napetosti u regiji"
1161 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron i kralj Abdulah II, Foto: Reuters
Emanuel Makron i kralj Abdulah II, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron je saopštio da Francuska ne prihvata američku odluku o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanom, prenosi Hina.

"Predsjednik je istakao da se priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom, okupiranim teritorijom, kosi s međunarodnim pravom i može samo doprinjeti porastu napetosti u regiji", navodi se u saopštenju objavljenom nakon posjete jordanskog kralja Abdulaha II. Parizu.

Trump priznao suverenitet nad Golanom

Američki predsjednik Donald Trump je 21. marta priznao izraelski suverenitet nad Golanom, što označava promjenu političkog kursa koje su SAD zastupale decenijama. Francuska diplomatija je odmah reagovala podsjetivši da se protivi izraelskoj aneksiji te visoravni u Siriji koju je Izrael zauzeo 1967.

Ta teritorija je strateški važna za obje zemlje, bogata je vodom i uzdiže se iznad Galileje i Tiberijadskog jezera sa strane koju kontroliše Izrael.

Emanuel Makron je u petak primio kralja Abdulaha II s kojim je razgovarao o regionalnim krizama, posebno o Siriji i o izraelsko-palestinskom sukobu.

"Dvojica čelnika su potvrdila opredijeljenost za političko rješavanje sirijske krize kao jedini način da se trajno ugasi žarište nestabilnosti koju ta kriza znači za regiju i za Europu", saopšteno je nakon sastanka.

"Francuska drži da bi normalizacija veza s režimom u Damasku koju ne bi pratio napredak prema takvom inkluzivnom rješenju potkopala sve izglede za mir u Siriji i time i svaku mogućnost za siguran, dostojanstven i slobodan povratak sirijskih izbjeglica."

Susret je usto za Pariz bio prilika da ponovi svoje stajalište da "rješenja izraelsko-palestinskog sukoba nema bez priznavanja dviju država, Izraela i Palestine, koje žive jedna pokraj druge u miru i priznatim i sigurnim granicama s Jerusalemom kao prijestonicom".

Bonus video: