Ukrajina bira predsjednika: Bačen molotovljev koktel na biračkom mjestu

Požar je ugašen i glasanje nije prekinuto, navodi se u izvještaju ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova
1460 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa jednog glasačkog mjesta, Foto: Reuters
Detalj sa jednog glasačkog mjesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2019. 13:33h

Nepoznata osoba bacila je molotovljev koktel na biračkom mjestu u pokrajini Černigov na sjeveru Ukrajine, u kojoj se danas održavaju predsjednički izbori, ali niko nije povrijeđen, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Tanjug.

"U 10.50 nepoznati počinilac bacio je benzinsku bombu koja se zatim zapalila na jednom od biračkih mjesta u gradu Borzna", objavilo je ministarstvo na svom Tviter nalogu.

Požar je ugašen i glasanje nije prekinuto, navodi se u izvještaju.

Nešto više od 16 odsto Ukrajinaca izašlo je do 11 sati na glasanje na predsjedničkim izborima, saopštila je Centralna izborna komisija na svojoj internet stranici.

Najveći odziv birača registrovan je u centralnom regionu Kirovograd (21,62), a najmanja izlaznost je u Zakarpatskoj oblasti na jugozapadu zemlje (7,95).

U Ukrajini će se danas u prvom krugu predsjedničkih izbora, 39 kandidata bori za mjesto šefa države, a među njima je i sadašnji predsjednik Petro Porošenko koji je uvjeren u ponovnu pobjedu. Favorit u prvom krugu, prema dosadašnjim anketama, je glumac Volodimir Zelenski (41), koji bi mogao da dobije između 23 i 25 odsto glasova.

Među kandidatima je i bivša premijerka Julija Timošenko (58), koja bi mogla dobije oko 17 odsto glasova, koliko i Porošenko (53).

Ukoliko niko od kandidata ne osvoji većinu, drugi krug izbora će biti održan 21. aprila.

Izbori se održavaju dok još nije riješeno pitanje na istoku Ukrajine.

Sukob Kijeva i proruskih pobunjenika traje od 2014. Iako su potpisivanje mirovnog sporazuma u februara 2015. i brojna primirja značajno umanjili nasilje, i dalje dolazi do sporadičnih sukoba dok političko rješenje nije na vidiku.

Bonus video: