Izvršen pretres londonske firme Cambridge Analytica

To nezavisno britansko tijelo zaduženo da štiti lične podatke neposredno prije toga je dobilo dozvolu za pretres koju je izdao sudija Visokog suda u Londonu
0 komentar(a)
pretres kembridža analitika, Foto: Beta/AP
pretres kembridža analitika, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.03.2018. 10:09h

Britansko regulatorno tijelo zaduženo za zaštitu podataka sinoć je sprovelo pretres u londonskim kancelarijama firme Kembridž analitika, optužene da je došla do podataka miliona korisnika Fejsbuka bez njihove dozvole.

Osamnaest pripadnika Kancelarije komesara za informisanje (ICO) ušli su sinoć u britansko sjedište firme Kembridž analitika.

To nezavisno britansko tijelo zaduženo da štiti lične podatke neposredno prije toga je dobilo dozvolu za pretres koju je izdao sudija Visokog suda u Londonu.

Skandal je izbio kada je otkriveno da su privatni podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka dospeli u ruke kompanije za podatke Kembridž analitika (Cambridge Analytica) koja je povezana s izbornim štabom predsednika SAD Donalda Trampa. Kembridž analitika koristila je aplikaciju koju je razvio ruski profesor koji predaje na Kembridžu i u Sankt Peterburgu Aleksandar Kogan.

Fejsbuk je saopštio ranije da je 2015. saznao da je Kogan podatke dao firmi Kembridž analitika i da je tada potvrdio da su lični podaci bili izbrisani, što se pokazalo netačnim.

Bonus video: