Zaev zatražio podršku Merkelove da Sjeverna Makedonija počne pregovore sa EU

U razgovoru Zaeva i Merkelove je, isitče se, ocijenjeno da je posjeta premijera Grčke Sjevernoj Makedoniji 2. aprila, kao i zajednička vladina sednica, "bila istorijski momenat"
294 pregleda 0 komentar(a)
Zaev, Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/Reuters
Zaev, Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/Reuters

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zatražio je u telefonskom razgovoru sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel podršku u vezi sa odlukom za početak pregovora sa Unijom koju bi Savjet EU trebalo da donese u junu.

"Vrijeme je da Savjet EU donese pozitivnu odluku za otvaranje pristupnih pregovora. Ova odluka će predstavljati dodatno ohrabrenje da se u Sjevernoj Makedoniji produži sa reformama", rekao je Zaev u razgovoru koji je 3. aprila imao sa njemačkom kancelarkom.

Kancelarka Merkel je, kako je saopštila vlada u Skoplju, pozdravila pozitivan razvoj na realizaciji Dogovora iz Prespe, kao i sprovođenje unutrašnjih reformi preko otvorenog dijaloga sa opozicijom, što će, prema njenom mišljenju, donijeti konkretrne pozitivne rezultate.

U razgovoru Zaeva i Merkelove je, isitče se, ocijenjeno da je posjeta premijera Grčke Sjevernoj Makedoniji 2. aprila, kao i zajednička vladina sednica, "bila istorijski momenat".

"Pozitivan razvoj odnosa Sjeverne Makedonije i Grčke pozitivan je primjer za region Zapadnog Balkana i to su dobre vijesti za Evropu", navodi se u saopštenju o telefonskom razgovoru premijera Zaeva i kancelarke Merkel.

Bonus video: