ROT IZRAZIO ZABRINUTOST

Njemački državni sekretar za Evropu: Popustio interes EU za Zapadni Balkan

„Ne ostavljamo ljude na Zapadnom Balkanu na cjedilu, posebno jer je proces transformacije na putu u EU tako težak za ljude", poručuje on
1348 pregleda 2 komentar(a)
Rot, Foto: AP Photo
Rot, Foto: AP Photo

„U EU možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na Zapadnom Balkanu“, kaže za DW Mihael Rot, državni sekretar u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

„I dalje imam utisak da je popustio strateški interes EU i mnogih članica EU prema Zapadnom Balkanu“, kaže Mihael Rot, državni sekretar u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

„To je problematično i brine me, jer mi u EU možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na Zapadnom Balkanu.“

Rot je u razgovoru za DW naglasio da ga „raduje što ima partnera u EU koji u ime svih prepoznaju strateški značaj“ ovog regiona, misleći na Bugarsku. Državni sekretar je bio u delegaciji njemačkog predsjednika Frank-Valtera Štajnmajera koji je u četvrtak i petak boravio u Sofiji. Tokom posjete je Štajnmajer hvalio angažman Bugarske prema susjedstvu koje još nije dio EU.

Socijaldemokratski političar Rot smatra da je važno „podići vidljivost“ Evropske unije u regionu sa jasnom porukom: „Ne ostavljamo ljude na Zapadnom Balkanu na cjedilu, posebno jer je proces transformacije na putu u EU tako težak za ljude. To vidimo prije svega kod mladih koji napuštaju domovine i dolaze i u Njemačku jer na Zapadnom Balkanu više ne vide perspektivu za sebe.“

„U prvom redu zajednica vrijednosti“

Istovremeno, ovaj državni sekretar u razgovoru za DW naglašava da „ne smije biti političkih popusta“ na polju demokratije, pravne države, poštovanja manjina i borbe protiv korupcije.

„Evropska unija nije u prvom redu zajedničko tržište, niti ekonomski projekat, nego zajednica vrijednosti“, dodaje on.

Njemačka će predsjedavati EU u drugoj polovini sljedeće godine, a Rot se nada velikom angažmanu na Zapadnom Balkanu.

„Naravno da smo danas zarobljeni drugim temama. Jedan primjer je Bregzit koji košta mnogo energije i vremena. Trenutno imamo pregovore o finansijskom okviru EU. Tim je važnije da Zapadni Balkan ne bude zanemaren kao tema“, zaključuje Mihael Rot.

Preporučujemo za Vas