Erdogan: Turskoj su potrebni ruski antiraketni sistemi S-400

Za SAD Turska nabavka S-400 predstavlja dupli problem, prvo pitanje njegove kompatibilnosti sa sistemima NATO a drugo oko zaštite tehnoloških tajni američkog borbenog aviona F-35 koji Ankara želi da kupi i za koji važi da može da izbjegne sisteme S-400
1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2018. 10:31h

Turskoj su potrebni protivvazdušni ruski sistemi S-400 i uskoro će ih preuzeti, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan iako raste napetost s Vašingtonom koji prijeti da zbog toga blokira isporuku borbenih aviona Ankari.

"Turskoj su potrebni sistemi S-400. Sporazum o tome je gotov i ako Bog dozvoli dobićemo ih u najkraćem roku", rekao je Erdogan na ceremoniji uručenja diploma podoficirima u Balikesiru na zapadu zemlje.

Njegove izjave date su u trenutku kada su odnosi između Turske i SAD ozbiljno pogoršali posljednjih nedjelja i kada je Vašington izrazio zabrinutost što se Ankara, članica NATO, oprema ruskim oružjem.

Turska i Rusija navode da je sporazum već postignut i, prema Ankari, isporuka protivraketnog i protivvazdužnog sistema S-400 konkuretnog američkom Petriotu (Patriot) mogla bi da bude već iduće godine.

Za SAD Turska nabavka S-400 predstavlja dupli problem, prvo pitanje njegove kompatibilnosti sa sistemima NATO a drugo oko zaštite tehnoloških tajni američkog borbenog aviona F-35 koji Ankara želi da kupi i za koji važi da može da izbjegne sisteme S-400.

Turskoj su takođe potrebni avion F-35, rekao je danas Erdogan i dodao je da će ih SAD isporučiti ili ih neće isporučiti, da on to ne zna.

"Ukoliko ih isporuče to će pokazati da se drže preuzetih obaveza", rekao je turski predsjednik.

Odnosi Turske i SAD jako su nategnuti posljednjih nedjelja zbog toga što je Turska odredila kućni pritvor američkom svešteniku optuženom za špijunažu i terorističke aktivnosti. Njemu se sudi u Izmiru.

Tenzije su zbog toga i zbog američkog povećanja carina na tursku robu uticale na veliki pad turske lire koja je izgubila oko 40 odsto vrijednosti od početka godine.

"Napori da se izazove urušavanje ekonomskog i vojnog sektora Turske zbog suđenja u toku u Izmiru su potpuno neobjašnjivi", rekao je Erdogan.

Preporučujemo za Vas