Ruski zvaničnik: EU koristi špijunski slučaj za domaću upotrebu

Dvadesetsedam vođa EU složili su se danas sa britanskom premijerkom Terezom Mej da postoji "velika vjerovatnoća" da je Rusija odgovorna za napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Solsberiju u Engleskoj
1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.03.2018. 17:24h

Podrška Evropske unije Britaniji u njenim optužbama upućenim Rusiji oko trovanja bivšeg ruskog špijuna odražava obrazac korišćenja Moskve kao babaroge, rekao je danas visoki ruski zvaničnik.

Konstantin Kosačev, predsjedavajući spoljnopolitičkog odbora gornjeg doma ruskog parlamenta kritikovao je EU zato što je stavila solidarnost ne samo "iznad stabilnosti u Evropi nego iznad činjenica i zdravog razuma".

Dvadesetsedam vođa EU složili su se danas sa britanskom premijerkom Terezom Mej da postoji "velika vjerovatnoća" da je Rusija odgovorna za napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Solsberiju u Engleskoj. Rusija žestoko odbacuje bilo kakvu odgovornost za ovaj slučaj.

Kosačev je rekao da mnogi u EU "cinično" koriste percepciju Rusije kao prijetnje da postignu domaće ciljeve koji se kreću od "podizanja budžeta za NATO do skretanja pažnje od posljedica britanskog izlaska iz Evropske unije".

Skripalj je bio ruski vojni obavještajac koji je bio osuđen za špijuniranje za Britaniju. On je bio u zatvoru u Rusiji i oslobođen je u okviru razmjene špijuna sa Zapadom.

Bonus video: