Korbin: Ne izručujte Asanža jer je otkrio zvjerstva u Iraku i Avganistanu

Korbin je u tvitu objavio i Pentagonov video vazdušnog udara koji je objavio Vikiliks 2007. godine, a na kome se vidi kako američke snage ubijaju civile i novinare.
1780 pregleda 2 komentar(a)
Korbin, Foto: Reuters
Korbin, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2019. 10:09h

Lider Laburističke partije u velikoj Britaniji Džeremi Korbin rekao je da vlada te države ne treba da izruči osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prenosi BBC.

Korbin je rekao da Asanž ne bi trebalo da bude izručen "za otkrivanje zvjerstava u Iraku i Avganistanu".

On je u tvitu objavio i Pentagonov video vazdušnog udara koji je objavio Vikiliks 2007. godine, a na kome se vidi kako američke snage ubijaju civile i novinare.

Asanž (47) je uhapšen juče u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što mu je vlada Ekvadora ukinula azil.

SAD traže Asanža zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata putem Vikiliksa.

Ministarstvo pravde SAD objavilo je juče da je optužilo Asanža za kovanje zavjere sa bivšom analitičarkom američke vojne obavještajne službe Čelsi Mening, o upadu u vladin računar sa povjerljivim podacima.

Asanž je optužen da je pomagao Mening u otkrivanju kompjuterske šifre, što joj je omogućilo da upadne u računarski sistem Pentagona.

Sud u Londonu juče je presudio da je Asanž kriv za kršenje uslova kaucije u Velikoj Britaniji. Na osnovu te osuđujuće presude Asanžu prijeti do 12 mjeseci zatvora,

Asanž je pred sudom izjavio da nije kriv.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio sa njihovim optužbama za objelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Bonus video: