Britanski ministar: Parlament će vjerovatno razmotriti novi referendum o Bregzitu

Hamond je rekao kako se nada da će parlament razriješiti krizu oko Bregzita usvajanjem sporazuma do kraja juna
782 pregleda 0 komentar(a)
Hamond, Foto: Reuters
Hamond, Foto: Reuters

Britanski parlament će vjerovatno, drugi put, glasati o novom referendumu o Bregzitu, iako se vlada protivi svakom novom referendumu, rekao je britanski ministar finansija Filip Hamond.

Hamond je rekao kako se nada da će parlament razriješiti krizu oko Bregzita usvajanjem sporazuma do kraja juna, potencijalno okončavajući pozive za novim referendumom, te da postoje "dobri izgledi" za napredovanje u pregovorima s opozicionom Laburističkom strankom.

"Ostajem optimističan da ćemo u idućih nekoliko mjeseci postići sporazum", rekao je novinarima u Vašingtonu, gdje prisustvuje sastanku Međunarodnog monetarnog fonda.

Predlog koji će biti pred parlamentom

Mogućnost drugog referenduma, ipak, ne može biti odbačena.

"To je predlog koji će, uzimajući sve u obzir, vjerovatno biti postavljen pred parlament u nekom trenutku", poručio je Hamond, prenosi Hina.

Premijerka Tereza Mej do sada nije uspjela pridobiti svoje konzervativce za sporazum o Bregzitu koji je dogovorila s liderima Evropske unije prošle godine, što ju je prisililo da potraži odlaganje Evropske unije te da započne razgovore s laburistima o tome kako razriješiti krizu u parlamentu.

Mnogi laburistički poslanici zahtijevaju od Džeremija Korbina da traži novi referendum u razgovorima s vladom.

Bonus video: