Podignuta optužnica protiv Sarkozija

Sarkozi, koji je bio predsjednik od 2007. do 2012. godine, u utorak je priveden u svojstvu eventualnog osumnjičenog u aferi libijskog finansiranja njegove predizborne kampanje
1 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2018. 09:55h

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi optužen je, u okviru istrage o libijskom finansiranju njegove predizborne kampanje 2007. godine, saopštili su izvori bliski pravosudnim organima.

Protiv Sarkozija, koji negira njemu pripisana djela, podginuta je optužnica za "pasivnu korupciju", "ilegalno finansiranje predizborne kampanje" i "prikrivanje dobijanja finansijskih sredstava", prenose agencije.

Izvori bliski pravosuđu saopštili su u srijedu da je pritvor koji je u utorak ujutro određen Sarkoziju završen juče posle podne, posle 26 sati.

Izvori su naveli da je bivši predsjednik i dalje pod sudskim nadzorom.

Sarkozi, koji je bio predsjednik od 2007. do 2012. godine, u utorak je priveden u svojstvu eventualnog osumnjičenog u aferi libijskog finansiranja njegove predizborne kampanje.

Francuski mediji su ranije pisali da su sudije odobrile prisluškivanje telefona Sarkozija u okviru istrage navoda da je nekadašnji libijski vođa Moamer el Gadafi finansirao Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. godine.

Mediji su podsjetili da je Gadafi pomenuo tokom intervjua francuskim medijima 2011. da je tajno finansirao tadašnjeg predsjednika Francuske, Sarkozija.

Gadafi nije tada naveo iznos, a pominje se da je u pitanju nekoliko miliona eura.

Bonus video: