Ruski hakeri pokušali da ukradu prepisku visokih pravoslavnih zvaničika: Na meti i patrijarh Vartolomej

Sam Vartolomej (78) ne koristi elektronsku poštu, ali njegovi pomoćnici je upotrebljavaju i postojali su pokušaji da se "uđe" u njihove gmail naloge
88 pregleda 2 komentar(a)
Vaseljenski patrijarh Vartolomej I, Foto: Beta-AP
Vaseljenski patrijarh Vartolomej I, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.12.2018. 09:59h

Ruski hakeri, protiv kojih je američki specijalni tužilac podigao optužnicu u julu, godinama su pokušavali da ukradu privatnu prepisku nekih istaknutih svjetskih pravoslavnih zvaničnika, prenosi Tanjug.

Meta napada bio je, između ostalih, pravoslavni vaseljenski patrijarh Vartolomej I, prenijela je agencija AP.

Sam Vartolomej (78) ne koristi elektronsku poštu, ali njegovi pomoćnici je upotrebljavaju i postojali su pokušaji da se "uđe" u njihove gmail naloge.

Uzimanje za mete visokorangiranih pravoslavnih zvaničnika ukazuje na široku mrežu napada sajber špijuna, navela je AP.

Ruski hakeri poznati pod imenom "Fancy bear" pokušali su da prodru u elektronsku poštu američkih demokrata, zaposlenih pod ugovorom sa vojskom, obavještajaca, novinara iz cijelog svijeta, pa čak i američkih supruga vojnika.

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da nema informacije o hakerskim napadima, a ruski zvaničnici su ponovili ranije iznijete tvrdnje da Kremlj nema ništa sa grupom hakera "Fancy bear", uprkos, kako piše AP, rastućim dokazima koji ukazuju na suprotno.

U julu, u sklopu istrage američkog specijalnog istražitelja Roberta Milera o ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine, identifikovano je 12 ruskih obavještajaca koji stoje iza hakerskog napada na predsjedničku kampanju Hilari Klinton.

Preporučujemo za Vas