SVJETSKI ZVANIČNICI O POŽARU KOJI JE ZAHVATIO NOTR DAM

Makron: Tužan sam, gledam kako gori dio nas

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da je "jezivo gledati veliki požar u katedrali Notr Dam u Parizu" i iznio prijedloge za gašenje požara
2880 pregleda 5 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2019. 22:38h

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je večeras da veliki požar koji je zahvatio parisku katedralu Notr Dam odnosi sa sobom dio svakog građanina Francuske.

"Tužan sam večeras što gledam kako gori dio nas", naveo je Makron na Tviteru po izbijanju požara, prenosi Asošiejted pres.

Makron je zbog požara odložio planirano obraćanje naciji putem televizije i otišao do Notr Dama. On je trebalo da iznese svoje odgovore u vezi s nezadovoljstvom građana koji više mjeseci protestuju zbog njegovih politika.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel izjavio je da je pariska katedrala Notr Dam bila "simbol Francuske i evropske kulture", prenio je Frans pres.

"Ove strašne slike Notr Dama u požaru bole. Notr Dam je simbol Francuske i naše evropske kulture. Mislima smo s francuskim prijateljima", naveo je kancelarkin portparol Štefen Zajbert na Tviteru.

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas prethodno je na Tviteru napisao da je požar u katedrali "pogodio srca" Njemaca.

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da je "jezivo gledati veliki požar u katedrali Notr Dam u Parizu" i iznio prijedloge za gašenje požara.

"Možda bi leteće cistjerne sa vodom mogle da budu upotrijebljene za gašenje požara. Mora se djelovati brzo", naveo je Tramp na Tviteru.

Generalna direktorka Uneska Odre Azule navela je da će ta organizacija UN biti uz Francusku u procesu obnove katedrale koja predstavlja "neprocjenjivo nasljeđe".

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da London danas pati zajedno s Parizom.

"Srceparajuće scene iz katedrale Notr Dam u plamenu. London je danas u patnji s Parizom, i uvijek u prijateljstvu", naveo je Kan na Tviteru.

Katedralu Notr Dam u Parizu danas poslije podne zahvatio je ogroman požar u kojem se urušio toranj tog istorijskog zdanja, jednog od najposjećenijih spomenika u Evropi.

Požar je izbio tokom nedjelje uoči Uskrsa, dok vatrogasci smatraju da je vatra povezana s radovima renoviranja katedrale.

Gust dim izlazi iz zdanja koje je zahvaćeno impresivnim plamenom. Požar je prvo zahvatio potkrovlje i krov zdanja i širi se po konstrukciji. Potom se urušio toranj, kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

Gradske vlasti su navele da je posebna misija zadužena za spasavanje vrijednih umjetničkih djela u katedrali.

Oko 13 milona turista godišnje posjeti katedralu, u kojoj se svakodnevno služe mise.

Preporučujemo za Vas