U Londonu uhapšeno više od 200 aktivista za zaštitu klime

Desetine demonstranata koji su odbili da se pomjere je uhapšeno, njih 209 do večeras, i saobraćaj je usporen u nekoliko djelova grada
299 pregleda 0 komentar(a)
Hapšenje aktivista danas u Londonu, Foto: PETER NICHOLLS/Reuters
Hapšenje aktivista danas u Londonu, Foto: PETER NICHOLLS/Reuters
Ažurirano: 16.04.2019. 21:30h

Britanska policija saopštila je danas da je uhapšeno više od 200 aktivista za zaštitu klime koji su blokirali glavne mostove i raskrsnice u centru Londona i zaustavili saobraćaj.

Grupa "Extinction Rebellion" organizuje već nekoliko nedjelja proteste da izrazi negodovanje zbog nedovoljnog angažovanja vlasti u otklanjanju uzroka koji dovode do promjene klime.

Načelnik policije Kolin Vingrouv rekao je da se policija suočavala sa nekoliko protesta u centru Londona koji su znatno poremetili javni saobraćaj. Rekao je da je 55 autobuskih linija moralo da bude zatvoreno što je pogodilo oko 500.000 ljudi.

"U ovom trenutku demonstracije izazivaju ozbiljne poremećaje u javnom saobraćaju, radu lokalnih firmi i kretanju građana Londona koji žele da obavljaju svoje svakodnevne poslove", rekao je on dodao da se očekuje da će protesti trajati nekoliko nedjelja.

Demonstranti su juče blokirali lokacije kao što je most Voterlu na Temzi, raskrsnica Oksford cerkus i Trg Parlamenta, i demolirali sjedište naftne kompanije Šel.

Poslije višesatne blokade saobraćaja policija je naredila demonstrantima da ograniče protest na Marbl arč kod Hajd parka. Desetine demonstranata koji su odbili da se pomjere je uhapšeno, njih 209 do večeras, i saobraćaj je usporen u nekoliko djelova grada. Mnogi su uhapšeni dok su pokušavali da blokiraju most Voterlu.

Grupa Ekstinkšen rebelion saopštila je da će nastaviti proteste.