Znamenitosti i spomenici koji su ponovno izgrađeni iz ruševina

Katedralu Notr Dam u Parizu zahvatio je katastrofalni požar koji je uništio krov, srušio toranj i ugrozio preostalu strukturu građevine
2042 pregleda 2 komentar(a)
Katedrala Notr Dam u Parizu, Foto: Reuters
Katedrala Notr Dam u Parizu, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.04.2019. 13:59h

Od katedrala razorenih bombardovanjem do istorijskih operskih kuća koje su nestale u plamenu, u svijetu je veliki broj znamenitosti koje su bile uništene i potom obnovljene, baš kao što se planira za katedralu Notr Dam u Parizu.

Katedralu Notr Dam u Parizu zahvatio je katastrofalni požar koji je uništio krov, srušio toranj i ugrozio preostalu strukturu građevine.

Katedrala Notr Dam u Remsu

Istorijska gotička katedrala u francuskom gradu Remsu, crkva u kojoj su krunisani i sahranjivani francuski kraljevi, teško je stradala u njemačkom granatiranju u septembru 1914. godine. Sa zvonicima visokim 81 metar, već je bila devastirana u požaru u 15. vijeku.

Francuska država počela je obnovu 1919. uz veliku podršku privatnih donatora.

Ponovno je otvorena 1938. godine, a istorijski dijelovi od hrastovine zamijenjeni su materijalnima otpornim na vatru.

Bogorodičina crkva u Drezdenu

Slavna Bogorodičina crkva u Drezdenu iz 18. vijeka srušena je u savezničkom bombardiranju u februaru 1945. Ruševina je stajala netaknuta idućih pola vijeka.

Na inicijativu građana pokrenutu 1990. godine prikupljeno je 180 miliona eura za obnovu. Odazvalo se oko 600.000 donatora.

Obnova je krenula 1994. a barokno remek djelo vjerno je rekonstruisano sa 8.400 kamenih blokova iz izvorne konstrukcije. Ponovno je otvorena 2005. godine, podsjeća agencija Hina.

Hram Hrista Spasitelja u Moskvi

Hram u srcu Moskve izgrađena je 1839. kao spomenik pobjede nad Napoleonom. Staljin je naredio da se razori kako bi napravilo mjesta za Palatu sovjeta, ali je umjesto toga na mjestu hrama izgrađen ogromni otvoreni bazen.

Moskovski bazen zatvoren je 1993. pa je dvije godine kasnije počela izgradnja hrama bazirana na originalnim planovima. Novi/stari hram Hrista Spasitelja je osvštan 2000. godine.

Opera Liseu u Barseloni

Vijek i po staru opernu zgradu uništio je požar 1994. godine tokom radova na novoj pozornici. Neoštećeni su bili jedno predvorje i luk iznad gledaoca.

Pet godina radova i oko 110 miliona eura bilo je potrebno za obnovu. Ponovno je otvorena 1999. godine identična originalu.

La Feniće u Veneciji

Slavni La Feniće tako je nazvan jer je obnovljen na mjestu teatra koji je izgorio 1773. godine.

Otvoren 1792. kao jedna od najljepših svjetskih operskih kuća, opet je izgorio do temelja 1836. godine. "Feniks" je brzo obnovljen i drugi put otvoren naredne godine. U trećem požaru, 1996. godine, samo su spoljni zidovi bili neoštećeni.

Uz podršku italijanske vlade, UNESCO-a i donatora iz cijelog svijeta, La Feniće je još jednom "nikao iz pepela" kada je 2003. završen projekt obnove koji je koštao 60 miliona eura.

Stari grad u Varšavi

Gotovo 85 odsto varšavskog starog grada uništili su nacisti u avgustu 1944. godine, prije povlačenja iz grada pred nadirućom Crvenom armijom.

Obnova je trajali do sredine 1960-ih godina prošlog vijeka uz pomoć stranih donatora i poljske dijaspore.

Crkve, pijace i palate obnovljene su do u detalja pomoću arhivskih dokumenata i starih fotografija.

Sarajevska biblioteka

Nacionalna biblioteka Bosne i Hercegovine, najljepše zdanje iz doba austrougarske vlasti, izgorjela je u vrijeme rata kada je Sarajevo bilo pod opsadom bosanskih Srba.

Kako navodi Hina, u zgradi je bilo dva miliona knjiga, starih rukopisa i fotografija. Spašeno je samo 300.000 knjiga.

Obnova, koju je djelimično finansirala Evropska unija, započela je 1996. godine. Zdanje je ponovo otvoreno 2014.

Bonus video: