Unesko: Notr Dam ne mora da bude kao što je bio

Kako se navodi u saopštenju kabineta francuskog predsjednika, predstavnici Uneska su naveli da su spremni da pomognu obnovu Notr Dama, naročito pružanjem tehničke ekspertize
850 pregleda 1 komentar(a)
Notr Dam, Foto: Michel Euler/AP
Notr Dam, Foto: Michel Euler/AP

Obnova crkve Notr Dam mora da zaštiti univerzalne vrijednosti tog mjesta, ali ne znači da katedrala mora da bude rekonstruisana tako da bude ista kao što je bila.

Ovo je saopštila delegacija Uneska poslije sastanka s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Kako se navodi u saopštenju kabineta francuskog predsjednika, predstavnici Uneska su naveli da su spremni da pomognu obnovu Notr Dama, naročito pružanjem tehničke ekspertize, prenosi AP.

Generalna direktorka Uneska Odri Azuli rekla je da mora da se poštuje "integritet i autentičnost" tog spomenika pošto je on i dio svjetske kulturne baštine, ali da to ne znači da crkva mora da ostane nepromijenjena, prenosi Tanjug navode AP-a.

Unesko, kako se navodi, formalno priznaje pravo svake generacije da učestvuje u nasljeđu čovječanstva, između ostalog i prilagođavanjem prirodnim i istorijskim procesima promjene i transformacije i novim mogućnostima koje nudi napredna tehnologija.

Makron je prvobitno izrazio želju da katedrala uništena nedavno u požaru, bude obnovljena za samo pet godina, ali je to izazvalo nevjericu u javnosti, jer se procjenjuje da će za obnovu biti potrebno znatno više vremena.