Turska privela navodne arapske špijune

Osumnjičenima će se suditi pod optužbom za "vojno, političko i međunarodno špijuniranje"
217 pregleda 0 komentar(a)
Turska policija: Ilustracija, Foto: Wikimedia Commons
Turska policija: Ilustracija, Foto: Wikimedia Commons

Turske su vlasti u Istanbulu privele dva obavještajna agenta koji su navodno radili za Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), izvjestila je državna novinska agencija Anadolija.

Vlasti istražuju povezanost osumnjičenih sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine, navodi se u izvještaju.

Vjeruje se kako je jedan od njih u Tursku došao nakon Kašogijevog ubistva, navela je državna televizija TRT, dodavši kako su njih dvojica "priznali" da rade za obavještajnu službu UAE-a.

Osumnjičenima će se suditi pod optužbom za "vojno, političko i međunarodno špijuniranje", tvrde iz TRT-a.

Istanbulska policija odbila je komentarisati dok iz kancelarije glavnog javnog tužioca nisu dali detalje, prenosi Hina.

TRT je objavio navodne fotografije dvojice muškaraca kako poziraju ispred turske zastave. Smatra se kako su osumnjičeni sakupljali informacije o arapskim državljanima u Turskoj, dodali su izvještaju.

Policija je za osumnjičenima tragala proteklih šest mjeseci, navodi TRT.

Navodni agenti zadržani su u svojim hotelskim sobama te su im zaplijenjeni računari. Kašogi, inače povremeni kolumnista Vašington Posta i kritičar saudijskog princa i prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, ubijen je 2. oktobra.

Njegovi ostaci još uvijek nisu pronađeni. Iz Rijada negiraju bilo kakvu umiješanost, dok Ankara zahtijeva potpunu istragu ubistva novinara.

Bonus video: