"Dobar" imigrant koji štiti Francusku od "loših"

Dvadesettrogodišnji Žordan Bardela predvodi desničarske populiste Marin le Pen na majskim izborima za Evropski parlament
323 pregleda 0 komentar(a)
Poruka stanke ponovo glasi vratiti Francusku Francuzima: Le Penova i Bardela, Foto: Reuters
Poruka stanke ponovo glasi vratiti Francusku Francuzima: Le Penova i Bardela, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2019. 10:18h

Dvanaest vodećih francuskih kandidata na izborima za Evropski parlament trebalo je na prvu TV debatu da donesu predmet koji za njih predstavlja simbol Evrope. Kandidat konzervativnih Republikanaca je donio primjerak Homerove „Odiseje”, a ljevičarski političar Rafael Gluksman parče Berlinskog zida.

Žordan Bardela, glavni kandidat desničarskog populističkog Nacionalnog okupljanja Marin le Pen, držao je sito ispred kamere. Prizor je bio prilično apsurdan: mladić u odijelu, sa licem dječaka i zalizanom kosom, ličeći na bankarskog činovnika - drži kuhinjsku posudu.

Bardela ima samo 23 godine, ali mu je jasno kako funkcioniše politilka propaganda, piše njemački nedjeljnik „Špigl”.

„Nisam morao dugo da razmišljam, sito je savršeno. Isto kao sito, Evropska unija propušta mnogo toga: Oružje, migrante i teroriste”, rekao je dva dana kasnije. „Ono što ugrožava naše zdravlje. EU nas ne štiti.” Bardela je u posljednje vrijeme sa liderkom stranke Marin le Pen obilazio gradiće i sela koje drugi političari navodno izbjegavaju. „Mjesta u kojima žive zapostavljeni”, kazao je. „Špigl” navodi da je „zapostavljeni, zaboravljeni” retorika Donalda Trampa i pristalica breksita, tj. populističke internacionale. Bardela dobro stoji u anketama. Stranka koja se zvala Nacionalni front zaostaje samo dva procentna poena za vladajućom strankom Republika u pokretu. Na nedavnoj konferenciji za novinare, Bardela je otkrio šta planira da postigne nakon izbora: želi da ograniči sporazume o slobodnoj trgovini jer „ubijaju naše poljoprivrednike; želi da smanji broj migranata jer „nam imigracija nije potrebna” i želi da Francuzima vrati kontrolu nad njihovim novcem. Iako se kandiduje za Evropski parlament, Bardela je do srži antievropski nastrojen.

Njemački list piše da on i Marin le Pen čine savršen tim - talentovani momak iz predgrađa koji je stekao ugled i liderka stranke koja ga je imenovala za vodećeg kandidata stranke na izborima za EP, najmlađeg do sada. Njihove uloge su jasno definisane - Le Penova je zadužena za sveobuhvatnu ideologiju i ozbiljnost, a Bardela za privlačenje mladih birača. Nedavna anketa instituta Elab je pokazala da Nacionalno okupljanje ima 23 odsto podrške među građanima između 18 i 24 godina, što je grupa birača koja najviše obećava, ističe „Špigl”.

„Špigl” piše da je Bardelina prošlost na neki način poklon za stranku. Rođen je 1995. u departmanu Sena Sen Deni. Njegova majka je 1960-ih došla u Francusku kao dijete italijanskih imigranata. Nije dugo bila u braku sa Bardelinim ocem i podizala ga je kao samohrana majka, živeći od minimalne zarade. U Sen Deniju, gdje je Bardela odrastao, živi velika imigrantska populacija i to je postao sastavni dio njegovih govora u kampanji.

Bardela je dijete imigranta, a ipak se za svoju stranku bori protiv drugih imigranta. On je navodno „dobri” imigrant koji brani Francusku od „loših”, dodaje „Špigl”, konstatujući da je to savršena priča za stranku. Bardela je za „Špigl” ispričao da se kao veoma mlad suočio sa nasiljem - bandama i islamističkim fundamentalistima, te dilerima droge koji su ga pretresali poslije škole da provjere da li je policijski doušnik. „Tada se desila moja politizacija”, ispričao je. „Sen Deni je bio presudan za moju odluku da se uključim u politiku”.

Tokom školovanja, sve više je branio stavove Nacionalnog fronta. Čak i tada su ga brinuli imigranti i muslimani, vjerujući da zauzimaju predgrađa.

Kao 16-godišnjak, nakon predsjedničkih izbora 2012, zvanično se priključio Nacionalnom frontu. S obzirom na to da je bio maloljetan, morao je da dobije pismenu dozvolu od majke, koja nikad nije bila član neke političke stranke. Ona mu je to dozvolila i 2015, sa 20 godina, vodio je uspješnu kampanju da postane član regionalne skupštine oblasti Il de Frans, koja obuhvata Pariz. Imigrante je privlačio nudeći francusko državljanstvo za glasove u predgrađima preko organizacije Patriotska predgrađa, navodi njemački nedjeljnik. Nedugo nakon toga, Le Penova ga je uključila u svoj tim za predsjedničku kampanju 2017.

Kada ga pitaju za godine, Bardela kaže da je to smatrano i Napoleonovom manom. „Rekao je da se na bojnom polju brzo odrasta. I to je istina.” Mladi Francuz kaže da se on, za razliku od Makronove kandidatkinje Natali Loazo, već suočio sa biračima i dobio jedne izbore.

Loazo je jedna od njegovih omiljenih meta. Opisuje je kao tehnokratu koja nema pojma o tome šta brine Francuze. On je, sa druge strane, izuzetno svjestan njihovih problema. Kaže da je predgrađe gdje je odrastao poput mikrokozma francuskog društva.

Opisujujući atmosferu sa jednog događaja u okviru kampanje, blizu gradića Bruz, „Špigl” navodi da prostor u kojem je Le Penina stanka najjača nije „ni urban ni potpuno ruralan”. Okupile su se mlade porodice sa djecom, poljoprivrednici, penzioneri, njegovane starije dame i moderno odjeveni 30-godišnjaci. Djeca su skakutala okolo, mašući zastavama.

„Ta heterogena publika je bila jedinstvena u ubjeđenju da su njihovi neprijatelji u mjestima poput Brisela, Pariza i Berlina”, navodi list.

Mnogi su došli da vide Bardelu, koji se popeo na binu i 18 minuta govorio o EU, „hladnoj, bezdušnoj mašini”. Govorio je o „islamističkoj diktaturi” i Evropskom sudu za ljudska prava, koji sprečava Francusku da vraća džihadiste u zemlje porijekla jer im tamo prijeti nehumani tretman. Potom se osvrnuo na banke i to kako se kockaju sa novcem francuskog naroda. A i o navodnoj odluci EU, koja nikad nije donesena, da primi još šest miliona imigranta. To je Makronova Evropa, uzviknuo je.

„Ubijmo ih,” uzvratio je neko od prisutnih. „Ne”, odmah je odgovorio Bardela. Zna da se mora distancirati od takvih pristalica. „Nećemo ih ubiti, hajde da ih pobijedimo na izborima 26. maja.”

Šanse za to su dobre, kako je rekao u razgovoru za njemački list. Prije dvije godine, njegov pokret je još bio izolovan na evropskoj sceni, dodao je, ali se od tada ta ideologija proširila i čak je dio vlada Austrije i Italije. Takva moć trenutno nije dostižna u Francuskoj, ali ako sve bude išlo po planu, Bardela bi mogao stići makar do Brisela, zaključuje „Špigl”.

Le Penovoj prijeko potrebna nova lica

I Le Penova i Bardela su radikalni, koliko god dječački i bezazleno ovaj kandidat djeluje, piše „Špigl” i dodaje da je njegova kampanja usredsređena na borbu protiv imigracije i protiv Evrope koju predstavljaju Makron i Angela Merkel.

„Fronteks, agencija EU za zaštitu granica, ponaša se kao recepcioner za migrante,” izjavio je Bardela u intervjuu prošle nedjelje. Njegov uzor je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini iz desničarske nacionalističke stranke Sjeverna liga. Njegova retorika nije nova. To su slogani koje stranka koristi godinama, ali je lice novo.

„A Marin le Pen su bili očajnički potrebna svježa mlada lica”, piše „Špigl”, podsjećajući da je stranka u krizi od poraza na od Makrona na predsjedničkim izborima 2017. Glavni strateg Le Penove i osoba od povjerenja, Florijan Filipo, koji je diplomirao na elitnoj Školi za nacionalnu upravu (ENA), i želio je da učini stranku privlačnijom za mlade i intelektualce, napustio ju je iste godine. Čak je i njena 29-godišnja sestrična Marion Marešal le Pen, nekada najmlađa članica francuskog parlamenta, objavila da privremeno napušta politiku.

Prvi put nakon dugo vremena, članstvo stranke je počelo da se osipa. Le Penova je promijenila ime jer je staro podsjećalo na ekstremistički period dok ne na čelu bio njen otac, ali se stranka istovremno vratila tvrdokornom pravcu iz ranih godina. Poruka stanke ponovo glasi vratiti Francusku Francuzima - Francusku bez imigracije.

Kada pitate Le Penovu zašto je izabrala 23-godišnjaka za glavnog kandidata stranke, kaže da možda jeste mlad, ali poznaje stvarni život, brige mnogih Francuza, tešku svakodnevicu u predgrađima Pariza.

Bonus video: