Francuska: Bivšem premijeru i njegovoj supruzi biće suđeno za korupciju

Fransoa Fijona su optužili da je svojoj supruzi Penelopi i njihovoj djeci platio više od milion eura tokom više godina za fiktivne poslove parlamentarnih pomoćnika
1144 pregleda 0 komentar(a)
Penelopa i Fransoa Fijon, Foto: BETA/AP
Penelopa i Fransoa Fijon, Foto: BETA/AP

Pariski istražni sud naložio je da bivšem francuskom premijeru Fransoa Fijonu i njegovoj supruzu Penelopi bude suđeno za korupciju, rekao je danas jedan sudski zvaničnik.

Fijona su optužili da je svojoj supruzi Penelopi i njihovoj djeci platio više od milion eura tokom više godina za fiktivne poslove parlamentarnih pomoćnika.

Sudski zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime potvrdio je izvještaj lista Mond (Le Monde) da će se suditi bračnom paru Fijon.

Prema navodu dnevnika Mond bivši kandidat desnice na predsjedničkim izborima 2017. optužen je između ostalog za pronevjeru javnih sredstava i zloupotrebu socijalnih dobara. Njegova supruga se goni za saučesništvo u pronevjeri javnih sredstava.

Za pronevjeru javnih sredstava sudiće se i Marku Žulou, koji je zamijenio Fijona kao poslanik dok je Fijon bio premijer.

Fijon je demantovao da je bilo šta nezakonito radio, tvrdeći da su ti navodi dio kampanje blaćenja s ciljem da naškode njegovoj predsjedničkoj kandidaturi.

Fijon je bio jedan od vodećih kandidata u trci za predsjedničke izbore 2017. godine kada su se pojavili navodi da je plaćao članove porodice za poslove u parlamentu.

On je nastavio kampanju uprkos istrazi o korupciji koja je otvorena 2017. protiv njega, i nazvao je "političkim ubistvom".

Fijon je eliminisan u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora.

Bonus video: