SAVJETNIK POLJSKE VLADE NAJAVIO

Poljaci ne žele ruski gas i planiraju novi terminal u Gdanjskom zalivu

Varšava procjenjuje da će godišnje potrebe za gasom u Poljskoj porasti za do četiri milijarde kubnih metara, na 21 do 22 milijarde kubnih metara tokom 2023. i 2024. godine
459 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Poljska planira da za pet godina u rad pusti novi LNG terminal, odnosno brod za skladištenje i dalju distribuciju prirodnog gasa u Gdanjskom zalivu.

Ovu informaciju objavio je savjetnik poljske vlade za strateške energetske infrastrukturne projekte Piotr Naimski, prenosi Seebiz.

Poljska diverzificira svoje dobavne pravce kako bi okončala desetogodišnju zavisnost od ruskog gasa. Novi terminal će dati mogućnost da postane ulazna tačka za snabdijevanje sredinom sljedeće decenije.

Novi terminal trebao bi pomoći u snabdijevanju rastuće potražnje za gasom na poljskom i regionalnom tržištu.

Varšava procjenjuje da će godišnje potrebe za gasom u Poljskoj porasti za do četiri milijarde kubnih metara, na 21 do 22 milijarde kubnih metara tokom 2023. i 2024. godine.

Vlada planira podmiriti rast potražnje kupovinom norveškog gasa putem projekta Baltic Pipe i to u količini od deset milijardi kubnih metara godišnje, uz dodatnih četiri milijarde kubika godišnje koji bi trebali doći iz domaćih izvora i do 7,5 milijardi kubnih metara godišnjih isporuka kroz LNG terminal Swinoujscie.

Preporučujemo za Vas