Putin: Presuda Butini arbitrarna, ne razumije se za šta je osuđena

Butina je u decembru priznala da je koristila svoje kontakte u političkim krugovima i organizacijama republikanaca da utiče na američko ruske odnose u korist Rusije
555 pregleda 0 komentar(a)
Putin u posjeti Kini, Foto: Valeriy Sharifulin/AP
Putin u posjeti Kini, Foto: Valeriy Sharifulin/AP
Ažurirano: 27.04.2019. 12:31h

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je izjavio da je presuda američkog suda Mariji Butini "arbitrarna".

"To je arbitrarno. Ne razumije se zašta je osuđena", rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon foruma Pojas i put Pekingu.

Federalni sudija u Vašingtonu juče je osudio Ruskinju Mariju Butinu na 18 mjeseci zatvora zbog špijunaže, nakon njenog priznanja da je pokušala da se infiltrira u republikanske krugove i promoviše ruske interese prije i poslije predsjedničkih izbora 2016.

Za ovu tridesetogošnjakinju, koja je u zatvoru od jula prošle godine, i sam tužilac je ocijenio da nije špijun u tradicinalnom smislu ali je objasnio da je njeno delovanje moglo da ugrozi nacionalnu bezbjednost SAD.

Butina je u decembru priznala da je koristila svoje kontakte u političkim krugovima i organizacijama republikanaca da utiče na američko ruske odnose u korist Rusije.

Izvori bliski istrazi su objasnili da je ona prije svega davala izjave o njenom dečku, republikanskom operativcu Polu Eriksonu, koji nije optužen u tom slučaju ali jeste za pranje novca u Južnoj Dakoti.

Bonus video: