Moskva krivi Kijev, Ukrajina pobunjenike i sponzore: Ubijen Zaharčenko

Iz administracije lidera DNR je saopšteno da je Aleksandar Zaharčenko poginuo u terorističkom napadu
68 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Reuters
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2018. 19:22h

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo je u u eksploziji u restoranu u centru Donjecka.

To je potvrdio poslanik Narodnog savjeta DNR Vladislav Berdičevski.

"Lider DNR je poginuo u eksploziji u restoranu 'Separ'“, rekao je Berdičevski novinarima.

Iz administracije lidera DNR je saopšteno da je Aleksandar Zaharčenko poginuo u terorističkom napadu. Ranije je izvor u bezbjednosnim strukturama DNR saopštio da je u eksploziji ranjen ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev, koji je prevezen u bolnicu. Teritoriju oko restorana opkolila je policija. Na licu mjesta rade saradnici Ministarstva za vanredne situacije i policije.

Ukrajinska bezbjednosna služba je saopštila da je ubistvo Zaharčenka posljedica konflikta separatista i njihovih ruskih sponzora.

Oni su odbacili optužbe iz Moskve. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da ima svaki razlog da vjeruje da je Kijev odgovoran za Zaharčenkovu smrt.

Portparolka Ministarstva Marija Zaharova je navela da njegova smrt pokazuje da je Kijev odlučio da se upusti u "krvavu borbu" i da je zaboravio na obećanja o održavanju mira.

Zaharčenko je bio premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), čije se snage, zajedno sa samoproglašenom proruskom republikom u Lugansku, bore protiv ukrajinske vojske od 2014. godine. U tom sukobu do sada je poginulo više od 10.000 ljudi. Pobuna proruskih separatista u Donjecku i Lugansku izbila je ubrzo pošto je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, naklonjen Moskvi, smijenjen s vlasti februara 2014. usred masovnih protesta. Ohrabreni ruskim pripajanjem Krima do kog je došlo odmah posle odlaska Janukoviča s vlasti, lideri pobunjenika na istoku Ukrajine prvobitno su se nadali da će Moskva pripojiti i njihove oblasti. Zaharčenko je postao premijer DNR u avgustu 2014. godine.

Bonus video: