Izlazne ankete: Socijalistima najviše glasova na izborima u Španiji

Opoziciona Narodna stranka dobila je 17,8 odsto podrške birača, što će, ako se ti rezultati pokažu kao tačni, biti njen najlošiji rezultat
862 pregleda 0 komentar(a)
Sa glasačkog mjesta u Madridu, Foto: Reuters
Sa glasačkog mjesta u Madridu, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2019. 21:23h

Vladajuća španska Socijalistička partija premijera Pedra Sančesa osvojila je najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima, ali nedovoljno za siguran ostanak na vlasti, pokazuju rezultati izlaznih anketa.

Izlazne ankete pokazuju da su socijalisti osvojili 28,1 odsto glasova, znatno više od drugih lista, javila je televizija TVE, prenosi Bi-Bi-Si.

Opoziciona Narodna stranka dobila je 17,8 odsto podrške birača, što će, ako se ti rezultati pokažu kao tačni, biti njen najlošiji rezultat.

Za ljevičarsku koaliciju Ujedinjeni možemo glasalo je 16,1 odsto birača, a za stranku desnog centra Građani 14,4 odsto.

Krajnje desna stranka Voks postaće parlamentarna, pošto je osvojila 12,1 odsto glasova.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mjesta. Dešavalo se da te procjene ne budu tačne.

Na današnjim izborima zabilježena je jedna od najvećih izlaznosti u prethodnim ciklusima. Dva sata prije zatvaranja birališta, izlaznost je bila za devet odsto veća nego na prethodnim izborima, održanim 2016. godine, navodi Asošiejted pres.

Birališta u Španiji zatvorena su u 20.00, dok će glasanje na Kanarskim ostrvima biti završeno u 21.00.

Bonus video: