Evo kako bi evropske zemlje glasale na pitanje o izlasku iz EU

Iako je za sada još uvijek neizvjesna sudbina Velike Britanije unutar Evrope, za druge članice stvari su sasvim jasne – čini se da su naučile iz grešaka Britanije
4343 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2019. 16:28h

S obzirom na to da u zadnje vrijeme Bregzit zauzima naslovne strane svih uticajnih medija i da je javnost širom Velike Britanije podijeljena u vezi izlaska te zemlje iz EU-a, postavilo se pitanje kako druge zemlje gledaju na tu opciju – jesu li lojalne ideji Evropske unije ili se razmišlja o mogućem izlasku.

Među članicama Evropske unije sprovedena je anketa koja otkriva kako bi različite zemlje EU-a glasale ako bi im se na referendumu pružila mogućnost obnove članstva u EU, piše The Independent.

Čak i euroskeptične zemlje za ostanak u EU

Prema rezultatima ankete, čak i u zemljama poput Francuske i Italije, koje slove za najviše euroskeptične od svih zemalja EU-a, podrška Europskoj uniji iznosi 74%, odnosno 72%.

U Grčkoj, koja prolazi kroz ekonomsku krizu i koja ima stopu nezaposlenosti od 39%, 75 odsto građana ipak podržava ostanak u EU.

Mnoge zemlje bilježe još veću podršku ideji Evropske unije. Tako u Irskoj, Holandiji i Švedskoj 90% građana želi ostati unutar ove Unije. U Rumuniji 91%, a u Njemačkoj 89%.

Jačanje desnih stranaka

Iako se u zadnje vrijeme govori o sve većem političkom priklanjaju konzervativnoj desnici u Europi, izgleda da takav politički trend ne utiče drastično na stavove stanovnika u vezi ostanka u EU. Upravo suprotno, podrška ostanku u Evropskoj uniji porasla je u nekim zemljama nakon što je Britanija glasala za napuštanje EU-a.

Iako je za sada još uvijek neizvjesna sudbina Velike Britanije unutar Evrope, za druge članice stvari su sasvim jasne – čini se da su naučile iz grešaka Britanije te im neosporno odgovara ostanak unutar Evropske unije.

Preuzeto sa Index.hr

Bonus video: