POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

Mogerini: Sve veći pritisak na novinarstvo, EU odlučna u odbrani slobode medija

"Kvalitet demokratskih procesa povezan je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija", kazala je šefica evropske diplomatije
589 pregleda 1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters

Slobodno novinarstvo nalazi se pod sve većim pritiskom i Evropska unije je riješena da brani slobodu medija u okviru svojih granica i širom svijeta, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja.

"Vidimo sve više i više pokušaja da se ograniči prostor za slobodne medije, između ostalog i sistematskim podrivanjem njihove pouzdanosti. Previše novinara je izgubilo živote ili su ugrozili živote otkrivanjem istina", navela je Mogerini, prenosi Evropska služba za spoljne poslove.

Mogerini je rekla da EU promoviše slobodne medije i obezbjeđuje sredstva za projekte koji unaprjeđuju kvalitetno novinarstvo, medijske slobode i pristup informacijama od javnog značaja.

"Na Svjetski dan slobode medija proslavljamo ključnu ulogu slobodnih medija, ne samo kao izvora pouzdanih i tačnih vesti, već i kao stuba demokratije. Kvalitet demokratskih procesa povezan je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija", kazala je šefica evropske diplomatije.

Ona je ukazala na značaj kontrolne uloge istraživačkog novinarstva u društvu, navodeći da ono pomaže da vlade i institucije na svim nivoima budu odgovorne za svoje postupke.

Dodala je da dezinformacije imaju velik potencijal da negativno utiču na demokratske procese i javne debate širom svijeta i da EU nije izuzetak.

Zbog toga je, navela je Mogerini, EU pokrenula "Akcioni plan protiv dezinformacija", kojim se jača otpornost evropskih društava na dezinformacije.

"Plan se fokusira na bolje otkrivanje dezinformacija, koordinaciju i zajedničko djelovanje Unije i njenih članica, podizanje svijesti javnosti i osnaživanje građana", navela je Mogerini.

Preporučujemo za Vas