Sijarto: EU da prestane da obmanjuje Tursku

Sijarto je rekao da njegove kolege iz nekih većih EU zemalja odbacuju člansvo Turske u EU na sastancima iza zatvorenih vrata, ali to ne kažu javno
475 pregleda 0 komentar(a)
Čavušoglu i Sijarto, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Čavušoglu i Sijarto, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da Evropska unija treba da prestane da "obmanjuje" Tursku oko njenih izgleda za članstvo u evropskom bloku i umjesto toga da joj ponudi "sveobuhvatno strateško partnerstvo".

Sijarto je rekao danas da njegove kolege iz nekih većih EU zemalja odbacuju člansvo Turske u EU na sastancima iza zatvorenih vrata, ali to ne kažu javno.

Mađarski šef diplomatije takođe je pohvalio ulogu Turske u sprječavanju oko 4,5 miliona migranata, uglavnom Sirijaca koji se trenutno nalaze u Turskoj, da migriraju u Evropu, navodeći da "evropska bezbjednost danas počinje u Turskoj".

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sijartom da Turska i SAD pokušavaju da dogovore datum za moguću posjetu američkog predsjednika Donalda Trampa Turskoj, u trenutku kada se otvara sukob dvije saveznice NATO oko turske kupovine ruskog sistema za protivvazdušnu odbranu S-400.

Bonus video: