Svečano otvorena najveća džamija u Turskoj

Kupola je visoka 72 metra i predstavlja 72 naroda koji žive u Istanbulu, a džamija ima šest minareta koji predstavljaju šest stubova islama
2664 pregleda 4 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: Reuters
Sa otvaranja, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2019. 17:21h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je danas u Istanbulu najveću džamiju u Turskoj. Otvaranje džamije Čamlidža podudara se sa svetim mjesecom ramazanom koji počinje u ponedjeljak, 6. maja.

Džamija može primiti 63.000 vjernika i nalazi se na istanbulskom brdu Čamlidža na azijskoj strani grada. Izgrađena u otomansko-seldžuškom arihtektonskom stilu, i može se vidjeti sa svih strana grada, javlja turska novinska agencija Anadolija.

Osim toga, džamija posjeduje i muzej turske islamske umjetnosti, biblioteku, umjetničku galeriju, konferencijsku dvoranu, radionice, kao i parkiralište s kapacitetom od 3.500 automobila.

Ova grandiozna džamija ima šest minareta koji predstavljaju šest stubova islama. Četiri minareta visoka su 107,1 metara u čast pobjede Turaka protiv vizantijske vojske 1071. godine, a dvije 90 metara.

Kupola je visoka 72 metra i predstavlja 72 naroda koji žive u Istanbulu. Unutar kupole nalazi se ispisano 16 Alahovih imena, koja istovremeno simbolizuju broj država koje su utemeljili Turci.

U džamiji se nalazi i ručno rađeni tepih od 17.000 kvadratnih metara. Džamija može primiti osam pogrebnih molitvi odjednom.

Bonus video: