TRAGEDIJA NA ŠERMETJEVU

Porastao broj žrtava: U avio nesreći u Moskvi poginula 41 osoba

Ruski ministar saobraćaja, Jevgenij Ditrih kazao je da je u spaljenoj olupini aviona "Aeroflota" na moskovskom aerodromu Šeremetjevo pronađeno 41 tijelo. On je rekao novinarima da je hospitalizovano šest osoba koje su preživjele nesreću
7671 pregleda 0 komentar(a)
Juče na aerodromu u Moskvi, Foto: Reuters
Juče na aerodromu u Moskvi, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2019. 07:42h

Četrdeset i jedna osoba je poginula u avionskoj nesreći koja se u juče dogodila na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, saopštio je ruski Istražni komitet.

"Poginula je 41 osoba", navela je predstavnica Istražnog komiteta zaduženog za transport Jelena Markovska.

Prethodno je bilo saošteno da je u nesreći izazvanoj požarom pri slijetanju u avionu Superdzet-100 poginulo 13 osoba.

Ruski ministar saobraćaja, Jevgenij Ditrih kazao je danas da je u spaljenoj olupini aviona "Aeroflota" na moskovskom aerodromu Šeremetjevo pronađeno 41 tijelo.

On je rekao novinarima da je hospitalizovano šest osoba koje su preživjele nesreću.

Avion Suhoj Superdžet 100 zapalio se prilikom hitnog slijetanja na aerodrom Šeremetjevo.

Avion je poletio za Murmansk, ali je požar izbio dok je bio u vazduhu, zbog čega se vratio na moskovski aerodrom.

Na video snimku objavljenom na televiziji Rusija-24 vidi se kako avion slijeće s velikim plamenom u njegovom zadnjem dijelu.

Ruski istražni komitet saopštio je da su pronađene crne kutije iz aviona, snimači leta i zvuka, i da se kao mogući uzroci nesreće istražuju neiskusni piloti, kvarovi opreme i loši vremenski uslovi.

U trenutku nesreće područje Moskve bilo je zahvaćeno snažnom olujom. Nije objavljen razlog zbog koga su se piloti odlučili na prinudno slijetanje.

Interfaks navodi da je avion koji je poletio sa aerodroma Šeremetjevo za Murmansk, ubrzo poslije polijetanja, izgubio vezu sa centrom za vezu zbog udara munje i otkazivanja automatskog sistema upravljanja.

Agencija navodi da je avion sletio na aerodrom Šeremetjevo sa povećanom masom, na sredinu piste, kada je oštećen srednji dio aviona, te da su elementi letjelice najvjerovatnije upali u motor, zbog čega je izbio požar.

Interfaks je takođe naveo, pozivajući se na informisane izvore, da je osnovni uzrok smrti putnika u zadnjem dijelu aviona koji se zapalio bio pokušaj nekih putnika da u procesu evakuacije iz polica uzmu svoj prtljag.

"Po preliminarnim podacima, iz razgovora sa očevicima slijedi da, kada je avion udario o zemlju i zapalio se, neki putnici su u panici krenuli da vade svoje stvari iz polica. To je otežalo evakuaciju ljudi iz zadnjih redova letjelice i oni su poginuli u požaru", naveo je taj izvor.

Zvanični predstavnik Aeroflota Maksim Fetisov je izjavio da je evakuacija putnika iz aviona trajala 55 sekundi, a da je normativ za ekstremne situacije 90 sekundi.