Rusija: Neosnovani zahtjevi da se prizemlji model zapaljenog aviona dok se ne dovrši istraga

Nesreća u nedjelju posljednja je u nizu neuspjeha prvog putničkog aviona razvijenog u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza
688 pregleda 1 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: Reuters
Sa mjesta nesreće, Foto: Reuters

Rusija ne vidi razlog za prizemljivanje aviona Suhoj Superjet 100 ruske proizvodnje nakon što se jedan od aviona tog modela zapalio tokom prisilnog slijetanja u Moskvi, pri čemu je poginula 41 osoba, rekao je danas Jevgenij Ditrih, ruski ministar saobraćaj.

Nesreća u nedjelju posljednja je u nizu neuspjeha tog prvog putničkog aviona razvijenog u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza koji je Moskva prikazivala kao dokaz da može samostalno proizvesti kvalitetan avion.

Istražioci analiziraju zašto je avion Aeroflota na letu od Moskve do krajnje sjevernog grada Murmanska morao prisilno sletjeti i zašto je to slijetanje prošlo toliko katastrofalno, piše Hina.

Razmatra se nekoliko uzroka poput tehničke ili ljudske greške i loših vremenskih uslova.

Ditrih je na konferenciji za medije kazao je da je zahtjev da se taj model aviona prizemlji dok se ne dovrši istraga "bez osnova".

Televizijske snimke od nedjelje pokazuju kako se avion zapalio na pisti moskovskog aerodroma Šeremetjevo pri nepravilnom slijetanju. Avion je prevozio 73 putnika i pet članova posade. Ditrih je rekao da je iz aviona izvučeno 41 tijelo. Preživjela su 33 putnika i četiri člana posade. Šestoro preživjelih i dalje je u kritičnom stanju.

Avion je proizveden u avgustu 2017. na Dalekom istoku, a posljednji put bio je servisiran u aprilu ove godine.

Aeroflot je dugo radio na tome da sliku nesigurne aviokompanije, kakva je bila u postsovjetskom razdoblju, prometne u modernu kompaniju pa je ulaganjem izgradio jednu od najmodernijih flota na međunarodnim rutama koristeći se uglavnom avionima Boeing i Airbus.

Ali, ta aviokompanija vlasnica je i najmanje 50 Superjetova koje koristi na domaćim i stranim letovima.

Taj model počeo je letjeti 2011. i više je puta bio kritikovan zbog bezbjednosti i pouzdanosti, što uključuje i prisilno slijetanje u decembru 2016. nakon što je otkrivena neispravnost na repu aviona.

Meksička niskobudžetna aviokompanija Interjet Airlines, korisnica pet Superjetova, u nedjelju je saopštila da tim avionima upravlja "po najvećim bezbjednosnim standardima" i da pomno prati rusku istragu.

Jedan Suhoj Superjet srušio se 2012. u Indoneziji, pri čemu je poginulo svih 45 putnika i članova posade, a kao uzrok nesreće utvrđena je ljudska greška.

Bonus video: