Mogerini: Budućnost Balkana u EU treba da bude prioritet liderima Unije

Ona je rekla da donosi specijalnu poruku sa sastanka sa liderima Zapadnog Balkana - da proces EU integracije ima tako veliku podršku u zemljama regiona "da lideri (EU) danas i narednih godine treba da razmotre budućnost Balkana u EU"
346 pregleda 0 komentar(a)
Mogerini, Foto: Reuters
Mogerini, Foto: Reuters

Lideri EU treba da gledaju na budućnost Balkana u EU kao na prioritet za svoj ekonomski prosperitet, bezbednost regiona i cijele Unije, istakla je danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini koja je na samit EU u Sibinj stigla sa Procesa Brdo-Brioni u Tirani.

Mogerini je pred početak neformalnog samita 27 članica Unije rekla da je veoma značajno da su se na Dan Evrope evropski lideri okupili da pokažu jedinstvo i odlučnost "da štite i nastave da ulažu u projekat EU".

Ona je rekla da donosi specijalnu poruku sa sastanka sa liderima Zapadnog Balkana - da proces EU integracije ima tako veliku podršku u zemljama regiona "da lideri (EU) danas i narednih godine treba da razmotre budućnost Balkana u EU".

"Donosim vam poruku direktno iz Tirane: podrška EU je oko 90 odsto. To je kapital koji moramo da sačuvamo u budućnosti", istakla je Mogerini, saopštila je Spoljnopolitička služba EU.

Visoka predstavnica EU istakla je i da će se danas sa liderima EU razmatrati odgovornost koju Unija ima u svijetu.

"Naši partneri u regionu i globalno vide EU kao ključnog igrača na koga se oslanjaju", ocijenila je Mogerini ukazujući da Unija mora više da se posveti jačanju svoje globalne uloge "u trenutku kada svijetu treba liderstvo EU oko tako mnogo različitih pitanja".

Bonus video: