GLASANJE O POVJERENJU

Vlada Grčke preživjela: Za Ciprasa glasalo i osam nezavisnih poslanika

Cipras je najmanje pet procentnih poena iza svog glavnog protivnika Kirijakosa Micotakisa, vođe desničarske Nove Demokratije, prema anketama za predstojeće parlamentarne izbore koji će se najvjerovatnije održati u oktobru
605 pregleda 0 komentar(a)
Cipras i ćlanovi njegove vlade aplaudiraju nakon što im je izglasano povjerenje, Foto: Reuters
Cipras i ćlanovi njegove vlade aplaudiraju nakon što im je izglasano povjerenje, Foto: Reuters

Vlada Grčke preživjela je večeras glasanje o povjerenju u parlamentu koje je zatražio premijer Aleksis Cipras skoro dvije nedjelje uoči izbora za Evropski parlament.

Za vladu premijera Ciprasa glasalo je 153 poslanika od 300.

Ciprasova ljevičarska Siriza partija ima 145 mjesta u parlamentu ali je on dobio i podršku osam nezavisnih poslanika.

Cipras je želio da dobije podršku parlamenta da bi ojačao svoj položaj uoči evropskih i lokalnih izbora 26. maja i parlamentarnih predviđenih na jesen.

Cipras je najmanje pet procentnih poena iza svog glavnog protivnika Kirijakosa Micotakisa, vođe desničarske Nove Demokratije, prema anketama za predstojeće parlamentarne izbore koji će se najvjerovatnije održati u oktobru.

Profesor univerziteta Tanasis Diamantopulos rekao je da se glasanje za evropske i lokalne izbore u principu smatra glasanjem drugog reda u odnosu na parlamentarne izbore, ali ovog puta je glasanje na evropskim izborima skoro odlučujuće za Grčku jer se radi o svojevrsnoj generalnoj probi za parlamentarne izbore.

Grčki premijer je iskoristio priliku danas da zatraži glasanje o povjerenju poslije pokušaja Kirijakosa Micotakisa da traži smjenu zamjenika ministra zdravlja zbog njegovih neumjesnih izjava o jednom poslaniku desničara koji koristi kolica.

Cipras čiji se mandat završava u oktobru nastoji da profitira na rezultatima svoje politike, posebno vraćanju Grčke na finansijska tržišta, i izlasku iz strogih programa štednje koje su diktirali kreditori zemlje, EU i MMF da bi se izašlo iz dužničke krize.

Preporučujemo za Vas