Štrahe: Izvinjavam se svima, bio sam pijan

Skandal je izbio poslije informacije obajvljene sinoć u njemačkim medijima Zidojče cajtung i Špigel, uz odlomke tajno snimljenog video snimka, koji pokazuje vicekancelara Štrahea, šefa Slobodarske partije (FPO) i njegovog kolegu Johanesa Gudenusa kako na Ibici razgovaraju sa jednom ženom koja je rekla da je povezana sa uticajnim ruskim biznismenom o mogućnosti finansijske podrške u zamjenu za pristup austrijskim javnim tržištima
6110 pregleda 6 komentar(a)
Štrahe, Foto: Reuters
Štrahe, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2019. 10:27h

Austrijski vicekancelar Hans-Kristijan Štrahe podnio je danas ostavku poslije objave video snimka koji ga sumnjiči za pokušaj korupcije.

"Podnio sam kancelaru Sebastijanu Kurcu ostavku na svoju funkciju vicekancelara i on je prihvatio", izjavio je 49-ogodišnji Štrahe na konferenciji za novinare u Beču.

"Napravio sam grešku i ne želim da to bude pretekst za slabljenje koalicije", dodao je on.

Skandal je izbio poslije informacije obajvljene sinoć u njemačkim medijima Zidojče cajtung i Špigel, uz odlomke tajno snimljenog video snimka, koji pokazuje vicekancelara Štrahea, šefa Slobodarske partije (FPO) i njegovog kolegu Johanesa Gudenusa kako na Ibici razgovaraju sa jednom ženom koja je rekla da je povezana sa uticajnim ruskim biznismenom o mogućnosti finansijske podrške u zamjenu za pristup austrijskim javnim tržištima.

Razgovor je vođen navodno pred austrijske izbore 2017. godine.

"Već duže su postojale glasine da će se iz inostranstva pokušati uticati na izbore (za Evropski parlament). U prošlosti sam već više puta bio meta pokušaja rušenja, lažnim pričama da koristim droge, ili da sam blizak ekstremnim desničarima. U posljednje tri godine sam puno doživio, ali ovo što je prije dve godine inscenirano, ima sasvim drugu dimenziju“, rekao je Štrahe.

Povodom objavljenog video snimka, on je rekao da se radi o ženi koja je zloupotrijebila vanredno emocionalno stanje njegovog saradnika Johana Gudenusa poslije smrti oca.

"Radi se o navodnoj letonskoj državljanki koja je rekla da želi da se doseli s djetetom u Austriju i da ovdje investira. Bili su joj potrebni mjeseci da pridobije povjerenje Gudenusa kako bi upoznala i mene. Radilo se o privatnom razgovoru u prisustvu njenog njemačkog prijatelja na Ibici, koji nas je pozvao na večeru u svoju vilu. Ilegalnim metodama, zloupotrebom video kamera, pokušali su da navedu Gudenusa i mene na izjave koja bi predstavljala krivična djela“, rekao je Štrahe.

Istakao je da su emitovani snimci izvađeni iz konteksta, da je tu ženu vidio samo jednom, te večeri, nakon čega nije imao s njom više nikakav kontakt, kao što to nisu imali ni drugi iz stranke.

"Znam da sam tokom našeg razgovora te večeri, koji je trajao sedam sati, u više navrata ukazivao na potrebu poštovanja zakona. Poznato je da kod mene nema nezakonitog djelovanja. Zbog toga tražim cjelokupni snimak, koji će dokazati to“, dodao je Štrahe.

Dalje je naveo da je bio pod dejstvom alkohola i da je olako o svemu i svačemu govorio, tako da zna da su njegove riječi bile i strašne, zbog čega se izvinjava svima kojima je napravio probleme ili ih vrijeđao, jer, kako dodaje, tada je pominjao i najgore glasine o kancelaru.

"To je bilo djelovanje u pijanom stanju, kojim sam želio da impresioniram lijepu domaćicu večeri. Djelovao sam kao tinejdžer i povrijedio sam svoju suprugu. Filipa, ako ovo gledaš, a znam da si povijređena, nadam se da možeš da mi oprostiš“, poručio je supruzi Štrahe drhvatim glasom.

Ukazao je da je ovim objavama prekršen i novinarski kodeks, i da je jedino krivično djelo vezano za ovu aferu, što je inscenirana klopka.

"To je bio ciljani politički atentat. Pitam se na šta su sve spremne te grupacije svojom kriminalnom energijom", rekao je Štrahe.

On je najavio da će preduzeti sve pravne korake, da će podnijeti tužbe protiv autora videa i medija.

On je iznio i da postoje indicije ko stoji iza svega.

"I pored toga, kažem da je ovo bila glupa, neodgovorna greška. Četrnaest godina sam lider FPO i od tada sam stranku odveo na te visine da možemo ravnopravno da razgovaramo s koalicionim partnerom. Zato ne želim da dam povod da padne vlada, koja je uspješno djelovala. Naše učešće u vladi je doprinijelo većoj bezbjednosti u zemlji, povećanju prihoda porodicama, penzionerima, smanjenju dugova države, kao i uvođenju strogog sistema azila. Ima još puno toga da se učini i želimo da se nastavi primjena programa rada vlade", rekao je još Štrahe.

On je istakao da ova afera ne sme da bude razlog da se to onemogući i da bude povod za rasformiranje vlade, što je bio cilj afere.

Zbog toga je, kako je prenio, kancelaru ponudio ostavku, koju je on prihvatio.

„U nedjelju ću i stranci podnijeti ostavku na mjesto lidera, a moje mjesto će preuzeti Norbert Hofer“, najavio je još Štrahe.

Poslije objave video snimka, konzervativni austrijski kancelar Sebastijan Kurc zakazao je hitan sastanak sa svojim zamjenikom sa čijom partijom je u koaliciji, prenijeli su ranije mediji.

Štrahe je formirao vladu sa Sebastijanom Kurcom u decembru 2017. godine.

Austrijske opozicione stranke zatražile su ranije ostavku Štrahea poslije objava u dva njemačka lista kako navodno nudi unosne državne ugovore potencijalnom ruskom investiotru.

Listovi Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) i Špigel (Der Spiegel) objavili su odlomke tajno snimljenog videa koji navodno pokazuje Štrahea, vođu austrijske krajnje desničarske Slobodarske stranke (FPO), kako se sastaje sa ženom koja tvrdi da je zainteresovana da investira velike iznose novca u Austriju.

U videu Štrahe i njegov partijski kolega Johan Gudenus govore neimenovanoj ženi da može da očekuje unosne građevinske ugovore ako kupi jednu austrijsku novinu i podržava Slobodarsku stranku.

Listovi su naveli da je forenzički video stručnjak provjerio autentičnost videa.

Dva lista su navela da je sastanak, održan više mjeseci prije austrijskih parlamentarnih izbora, očigledo bio zamka da kompromituje dvojicu političara, mada nije jasno ko stoji iza njega.

"Vrijeme je da se prekine ovaj košmar. Štrahe i Gudenus moraju da podnesu ostavku danas", rekla je šefica austrijske Socijaldemokratske stranke Pamela Rendi Vagner.

Ona je pozvala austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, iz Narodne stranke desnog centra, da preuzme odgovornost za saveznike svoje vlade, navodeći da je Kurc izabrao da uđe u tu koaliciju.

Verner Kogler, vodeći član austrijske opozicione Zelene stranke takodje je pozvao austrijskog premijera da rasformira koaliciju.

Prema listovima, video obuhvata oko šest sati razgovora na španskom ostrvu Ibici između astrijskih političara i žene koja tvrdi da je rođaka istaknutog ruskog biznismena.

Pored razgovora o mogućim investicijama u Austriji, uključujući kupovinu uticajnog tabloida Kronen cajtung, Štrahe takođe izgleda nagovještava kako bi moglo novac da se usmjeri ka njegovoj stranci preko nepovezane fondacije da bi se zaobišli austrijski propisi o političkim donacijama.

Špigel je naveo da su Štrahe i Gudens potvrdili da su imali neki privatan sastanak na Ibici ali su negirali da su radili bilo šta nezakonito.

Bonus video: