ZELENSKI SE SASTAO SA PERIJEM

Kremlj upozorio Zelenskog koji od SAD traži nove sankcije Rusiji

Portparol Kremlja je rekao da samo Ukrajina može da riješi sukobe na istoku te zemlje, ako se pridržava mirovnog sporazuma postignutog u Minsku 2015. godine
2132 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski i Peri, Foto: Reuters
Zelenski i Peri, Foto: Reuters

Kremlj je danas upozorio novog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je od SAD zatražio nove sankcije Rusiji, da to neće doprineti rješavanju konflikta na istoku Ukrajine.

"Takva retorika neće pomoći Ukrajini da riješi problem koji ima na jugoistoku", izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, aludirajući na sukobe između ukrajinskih snaga bezbjednosti i proruskih pobunjenika u kojima je od 2014. stradalo oko 13.000 ljudi.

Portparol Kremlja je rekao da samo Ukrajina može da riješi sukobe na istoku te zemlje, ako se pridržava mirovnog sporazuma postignutog u Minsku 2015. godine.

Dodao je da SAD ne mogu da utiču na taj dogovor, već je na Ukrajini da riješi taj sukob.

Zelenski (41) je juče zvanično stupio na dužnost predsjednika Ukrajine nakon pobjede u drugom krugu izbora. Njegov prioritet je okončanje konflikta u istočnoj Ukrajini.

"Sami ne možemo da prebrodimo rusku agresiju", rekao je Zelenski na sastanku sa nekoliko američkih zvaničnika na marginama inauguracije. Novi predsjednik je rekao da treba "pojačati sankcije" Rusiji.

Američka delegacija, koju je predvodio ministar energetike Rik Peri, pomenula je sankcije protiv gasovoda Sjeverni tok 2, projekta koji će udvostručiti kapacitete isporuke gasa između Rusije i Njemačke, preko Baltičkog mora, čime se izbjegava snabdjevanje preko Ukrajine.

Peri je rekao da se SAD protive tom gasovodu i da postoji mogućnost da američke vlasti uvedu sankcije preduzećima u vezi sa Sjevernim tokom 2.

Vanredni parlamentarni izbori 21. jula

Vanredni parlamentarni izbori u Ukrajini mogli bi da se održe 21. jula, rekao je danas Andrij Bogdan, savjetnik novoimenovanog predsjednika države Vladimira Zelenskog.

Ukrajnski predsjednik održao je danas konsultacije sa poslanicima, prenosi Rojters.

"Mislimo da je najprihvatljiviji datum za izbore 21. jul", rekao je Bogdan, koji važi za mogućeg šefa administracije predsjednika.

On je najavio da će Zelenski saopštiti danas neka nova imenovanja.

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman najavio da će podnijeti ostavku u srijedu i pozvao Zelenskog da preuzme punu odgovornost za državu.

Ostavku Grojsmana treba da potvrdi parlament, a ukoliko je prihvati, on će biti vršilac dužnosti premijera Ukrajine dok poslanici ne imenuju novi sastav vlade, nakon izbora.

Zelenski je raspustio parlament nakon što je u ponedjeljak u Vrhovnoj radi položio zakletvu na početku petogodišnjeg mandata predsjednika Ukrajine.

Preporučujemo za Vas