Le Mer: Francuska se neće usmjeriti protiv Huaveja

"Nećemo se usmjeriti na bilo koju kompaniju. Danas ima mnogo operatera koji rade na 4G tehnologiji sa Huavejom", rekao je Le Mer
436 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer rekao je danas da se njegova zemlja neće "usmjeriti" protiv kineskog telekomunikacionog džina Huaveja, sa kojim su SAD riješile da prekinu poslovanje, i da će voditi računa da se garantuje suverenitet zemlje i njen pristup najboljim tehnologijama.

"Nećemo se usmjeriti na bilo koju kompaniju. Danas ima mnogo operatera koji rade na 4G tehnologiji sa Huavejom", rekao je Le Mer u razgovoru za Frans Enfo (France Info).

On je rekao da je stav Francuske drugačiji od Amerikanaca po tom pitanju.

Kada je riječ o 5G tehnologiji Le Mer je rekao da se radi o istinskom tehnološkom iskoraku koji je bitan za automobile bez vozača, za predmete povezane preko interneta, i da će ona imati uticaj na svakodnevni život.

"Pazićemo na to da ne bude moguće miješanje, da se održi naš suverenitet a istovremeno želimo da garantujemo najbolji tehnološki pristup za naše kompanije i pojedince", rekao je Le Mer.

Američki predsjednik Donald Tramp odlučio je prošle nedjelje da zabrani izvoz američkih tehnoloških proizvoda nekim kompanijama koje se smatraju "rizičnim" za nacionalnu bezbjednost. Američki gigant Gugl, čiji android sistem oprema ogromnu većinu pametnih telefona u svijetu, objavio je u nedjelju da će morati da prekine veze sa Huavejom zbog te odluke. SAD su suspendovale primjenu odluke na tri mjeseca da bi dali vremena američkim firmama da se prilagode.

Bonus video: