Bugarska i Grčka počele izgradnju gasovoda

Gasovod će biti povezan sa grčkim nacionalnim prenosnim sistemom u regionu Komotini i sa bugarskim nacionalnim prenosnim sistemom u oblasti Stara Zagora
491 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bugarska i Grčka počele su danas izgradnju gasovoda koji treba da prenosi gas iz Azerbejdžana u Bugarsku da bi ublažio njenu skoro potpunu zavisnost od ruskog gasa.

Na ceremoniji na granici danas su premijeri Bugarske i Grčke Bojko Borisov i Aleksis Cipras prisustvovali zvaničnom pokretanju izgradnje gasne interkonekcije duge 182 kilometara između prenosnih sistema dvije zemlje.

Planirano je da gasovod počne s radom krajem 2020. godine kada Bugarska treba da dobije isporuke azerbejdžanskog gasa iz nalazišta Šah Deniz 2.

Procijenjeno je da će ova gasna konekcija koštati 220 miliona eura, a projektovan kapacitet je između tri i pet milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Gasovod će biti povezan sa grčkim nacionalnim prenosnim sistemom u regionu Komotini i sa bugarskim nacionalnim prenosnim sistemom u oblasti Stara Zagora, prenijeli su ranije bugarski mediji.

Bonus video: