Varufakis protiv mizantropije, ksenofobije i otrovnog nacionalizma: Politika je prljav posao koji neko mora da radi

Janis Varufakis, bivši grčki ministar finansija, samozvani „ekscentrični” marksista i ljubitelj motora, vratio se i želi da svoju viziju pravednijeg društva donese u Evropski parlament
450 pregleda 0 komentar(a)
Želi da svoju viziju pravednijeg društva donese u Evropski parlament: Varufakis, Foto: Reuters
Želi da svoju viziju pravednijeg društva donese u Evropski parlament: Varufakis, Foto: Reuters

Izazvao je pometnju neobičnom taktikom na vrhuncu grčke dužničke krize prije četiri godine, politiku vidi kao prljav posao koji, ipak, mora da se radi, i kaže da je Evropskoj uniji potrebna popravka.

Janis Varufakis, bivši grčki ministar finansija, samozvani „ekscentrični” marksista i ljubitelj motora, vratio se i želi da svoju viziju pravednijeg društva donese u Evropski parlament.

Međutim, u svom stilu, ne pridržava se konvencionalne politike i umjesto u Grčkoj, za mjesto u EP se kandidovao u Njemačkoj, sa čijom se vladom naklonjenoj štednji sukobio tokom tokom spora oko grčkog duga.

„Ne postoji sukob između Grka i Njemaca, nego između progresivne racionalne humanističke politike i različitih vrsta autoritarnosti”, rekao je Varufakis u razgovoru za Rojters.

On će se boriti za mjesto kao lider svog pokreta DiEM25, grupe koja kaže da želi da zaustavi „uspon mizantropije, ksenofobije i otrovnog nacionalizma” te dezintegraciju EU.

Kao dio transnacionalnog pristupa, DiEM25, koji je dio koalicije Evropsko proljeće, prikuplja kandidate širom kontinenta bez obzira na nacionalnost, Grk Varufakis namjerava da zastupa njemačku izbornu jedinicu u EP.

„Loše upravljanje krizom evrozone je bila ogromna trauma, rana koja je zadata evropskom kapitalizmu”, kaže Varufakis, koji je 2015. dao ostavku kao ministar finansija kada je Grčkoj nametnut treći paket pomoći.

„Ovaj proces dezintegracije i dekonstrukcije se nastavlja. Breksit je samo ekstremni primjer toga.”

Njegova kampanja je pridobila neke poznate ličnosti, od kojih nisu svi Evropljani, poput američkog lingviste i političkog aktiviste Noama Čomskog i bivše glumice, sada aktivistkinje Pamele Anderson.

Varufakis je putovao širom Evrope predstavljajući program za koji kaže da „može riješiti klimatsku krizu i otvoriti kvalitetna radna mjesta - što je najbolji protivotrov za mizantropiju i orkestriranu ksenofobiju”.

Ako osvoji mjesto u EP, kaže da će to biti simboličan gest kao odraz njegovog panevropskog programa i da bi nakon nekoliko mjeseci mogao prepustiti mjesto drugom kandidatu kako bi se pripremio za povratak u grčku politiku.

Iako tvrdi da nikad nije volio posao ministra, kaže da je uvijek bio „politička životinja”, opisujući posao političara kao dužnost poput „iznošenja smeća noću”.

„To je prljav posao, neko mora da ga radi. Ako ne, prostor će se usmrdjeti.”

Bonus video: